Marcel Ciolacu: Nu a vândut nimeni Ardealul și nu îl va vinde nimeni

Via: rfi.ro

“Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a fost respins definitiv în Senat. S-a întrebat președintele dacă Guvernul lui și-a făcut treaba? Nu. Guvernul e responsabil pentru că a trimis un răspuns după patru luni. Astăzi am avut senzația că Vadim Tudor trăiește și că e președintele României. Asemenea atacuri nu sunt demne de un președinte european. (…) Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul. Solicit Serviciilor de Informații să iasă public dacă i-au trimis președintelui Iohannis vreo acuzație la adresa mea sau a Partidului Social Democrat. “, a spus Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.

Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a fost respins miercuri, de Senat, după ce marți a trecut tacit, prin Camera Deputaților. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, în termeni duri, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

S-au înregistrat 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România) și 9 voturi ”pentru” (UDMR). Toți senatorii UDMR au votat pentru inițiativa privind autonomia, în vreme ce reprezentanții tuturor celorlalte partide au votat împotrivă, transmite G4 Media.ro.

„Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege. Iniţiatorii spuneau că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

Potrivit proiectului, statutul de regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în Ţinutul Secuiesc. „Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, scrie în legea adoptată pe 23 aprilie.

“Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. (…) Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus şeful statului . ”Asta se întâmplă când în Parlament există o majoritate toxică. De aceea am cerut alegeri anticipate. Acest partid nu trebuie să mai decidă viitorul țării”, a adăugat el.

Citește articolul pe rfi.ro