Marius Budăi la RFI: Propunerea PSD privind salariul minim este exact în spiritul Directivei europene

Via: rfi.ro

Reporter: Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate Directiva privind salariul minim european. Documentul prevede o serie de criterii pentru stabilirea acestui venit în statele membre, venit care, evident, nu va avea aceeași valoare în toate țările. Când va fi pusă în practică Directiva în România? Veți aștepta doi ani, cât permit normele europene?

Marius Budăi: Termenul de conformare la prevederile directivei este de doi ani de la aprobarea oficială de către Consiliu a acordului agreat cu CE și anume 6 iunie 2022. Noi ne-am consultat în cadrul PSD, Partidul Social Democrat va susține în coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile Directivei. Aici putem discuta despre două nuanțe. Una strict legislativă, de transpunere a directivei, care presupune anumiți pași, presupune o anumită procedură legislativă și poate fi mai de durată, dar noi vorbim în acest moment de o transpunere în practică direct cu privire la salariile minime adecvate din UE și conform Directivei europene cu privire la salariile minime adecvate în UE, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale sau salariul minim brut garantat în plată, ne putem ghida în raport cu nivelul general al salariilor brute la un procent de 60% din salariul median brut și la un procent de 50% din salariul mediu brut. Noi am avut deja o analiză, am discutat și am calculat și propunerea noastră când am venit și am prezentat în numele PSD propunerile noastre cu care venim în coaliție pentru ceea ce se va întâmpla în România și ne dorim să se întâmple de la 1 ianuarie 2023 și am luat în calcul acest mecanism, care a condus la acea cifră de 3.000 de lei brut și am spus noi că ne dorim ca din acei 3.000 de lei brut să păstrăm cei 200 de lei pe care deja i-am pus la dispoziția mediului de afaceri și să nu fie taxați și restul să meargă conform reglementărilor din Codul Fiscal (…). Ce am propus noi cu 3.000 de lei este exact în spiritul acestei Directive și practic, asta susținem. Prin discuțiile pe care le-am avut chiar ieri cu președintele partidului, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul Nicolae Ciucă, așa cum cred eu că este normal să discut cu liderii coaliției, am ajuns de comun acord și i-am informat că mi-aș dori ca începând de săptămâna viitoare, în cadrul Ministerului Muncii știți că avem o direcție de dialog social și în cadrul comisiei de dialog social cu partenerii sociali să începem discuțiile despre un salariu minim adecvat în România de la începutul acestui an, după care bineînțeles că discuțiile vor fi purtate și în Consiliul Național Tripartit, tot cu partenerii sociali, dar de astă dată și cu miniștrii din cadrul Guvernului și bineînțeles Consiliul Național Tripartit, prezidat de către premierul României.

Reporter: Premierul a fost de acord doar cu aceste discuții cu partenerii sociali sau și cu majorarea propriu-zisă a salariului minim la 3.000 de lei?

Marius Budăi: Nu, premierul a fost de acord, nu am discutat, nu s-a pus problema să fim sau să nu fim de acord cu această majorare de 3.000 de lei, am fost cu toții de acord că trebuie să începem discuțiile, așa cum este normal, cu partenerii sociali.

Citește articolul pe rfi.ro