Mea Culpa. Ne-am învățat lecția. De acum, vom face lucrurile mai bine

Via: rfi.ro

Este pentru prima dată când Parlamentul European dezbate starea Uniunii în timp ce o parte din teritoriul Europei este devastată de război, și-a început discursul Ursula von der Layen. „Ar fi trebuit să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin. Ar fi trebuit să o ascultăm pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care au scos la lumina zilei crimele și au plătit pentru acest lucru prețul suprem. (…) Toate aceste voci ne spun de ani de zile că Putin nu se va opri,” a continuat oficialul European discursul la care a asistat și soția președintelui ucrainean, Olena Zelenskaya.

Von der Layen a lăudat curajul ucrainienilor și a remarcat că, dacă la crizele trecute, cea economică și cea provocată de pandemie, au trecut săptămâni și luni ca UE să găsească un răspuns comun, în fața agresiunii ruse, „europenii nu s-au ascuns și nu au ezitat.”

„Astăzi, curajul are un nume, iar acest nume este Ucraina. Curajul are un chip, și acesta este cel al bărbaților ucraineni și al femeilor ucrainene care rezistă în fața agresiunii ruse.

Dragă Olena, a fost nevoie de un curaj imens pentru a rezista cruzimii lui Putin. Dar ați găsit acest curaj. Și ați construit astfel o națiune de eroi. Astăzi, Ucraina este într-o poziție de forță pentru că o țară întreagă a luptat pentru a se apăra, stradă cu stradă, casă cu casă. Ucraina este într-o poziție de forță pentru că oameni precum soțul dumneavoastră, președintele Zelenski, au rămas la Kiev pentru a conduce rezistența – împreună cu dumneavoastră și copiii dumneavoastră, dragă primă doamnă.

Ați insuflat curaj întregii națiuni. Și am văzut în ultimele zile faptul că curajul ucrainenilor a dat rezultate. Ați făcut auzită vocea poporului dumneavoastră pe scena mondială. Și ne-ați dat nouă tuturor speranță. Dorim, așadar, să vă adresăm astăzi mulțumiri, dumneavoastră și tuturor ucrainenilor.

Glorie unei țări de eroi europeni! Slava Ukraini!” a spus președinta Comisiei Europene în aplauzele parlamentarilor europeni.

Ucraina va fi inclusă în sistemul de roaming european

Ursula von der Leyen a amintit de sancțiunile împotriva Rusiei care„ au scos trei sferturi din băncile Rusiei înafara piețelor financiare,” de cele 1.000 de companii internaționale care au părăsit Rusia, punând „industria Rusiei la pământ.” Iar sancțiunile nu se vor opri, asigură oficialul european. În același timp, Uniunea Europeană continuă să sprijine financiar Ucraina, promite 100 de milioane de Euro pentru reconstruirea școlilor distruse, includerea țării pe piața comună europeană și în sistemul de roaming european.

Din curajul ucrainienilor ar trebui să se inspire și europenii pentru a face față problemelor de pe piața energiei manipulată de Rusia. Și aici Uniunea a făcut pași foarte serioși: depozitele comune de gaz sunt pline în proporție de 84%, Europa a importat doar 9% gaz rusesc anul acesta, față de 40% anul trecut, găsind alți furnizăro „de încredere” precum Statele Unite.

140 de miliarde de euro din plafonarea profiturilor companiilor care produc energie electrica cu un cost scăzut

Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat,” spune Ursula von der Leyen.

Citește articolul pe rfi.ro