Mesajul autorităților? “Să fie transparentizare, primim, dar fără transparentizare”

Via: rfi.ro

Oana Marinescu: Mesajul pe care îl transmit autoritățile în această situație, dacă e să fac o analiză serioasă, este să fie transparentizare, primim, dar fără transparentizare. Este o situație de-a dreptul caragielească. În țările democratice există conceptul de guvernare deschisă, în care instituțiile pun la dispoziția publicului date care urmează apoi să fie analizate, procesate.

Sunt date care pot fi folosite în tot soiul de alte proiecte sau pentru studii. Aceste analize și studii sunt puse apoi în serviciul societății. Odată ce ai analize, ai studii, poți să dezvolți diverse soluții și proiecte. Aceste date sunt de interes public nu doar pentru că cetățeanul are dreptul să știe ce se întâmplă pe banii lui, cu viața lui. Dar ele sunt bune și pentru că odată ce sunt analizate și procesate pot fi folosite pentru a îmbunătăți viața cetățeanului.

România, deși vrea să acceadă în OCDE, care are o direcție foarte clară pe zona de guvernare deschisă, nu își bate capul cu astfel de detalii, după cum vedem. Autoritățile refuză să comunice. Ce s-a împlâmplat este de râs, dacă nu ar fi de plâns, Să ieși tu, ministru de interne și să spui că serviciile nu au fost în stare să își organizeze niște locuri secrete despre care ele au considerat că trebuie să rămână secrete, nu e un mesaj prea bun. Să spui că serviciile secrete și-au divulgat aceste locuri secrete și este pusă în pericol siguranța națională, iarăși transmite un mesaj foarte prost despre serviciile secrete.

Reporter: Nu este singurul care vine cu această poveste că nu e în regulă să publici datele fără anumite avize. A venit și fostul ministrul al sănătății. Și premierul pare să se poziționeze destul de clar.

OM: Am văzut că există acest mesaj pe care îl preiau. Lucrul ăsta se face și în comunicare. Cine îi alimentează pe acești oameni cu genul acesta de mesaje? Odată ce ajungem la cine îi alimentează din spate, atunci aflăm de fapt cine a fost enervat de faptul că au fost publicate acele date. Putem să mergem mai departe să aflăm ce anume îi sperie la publicarea acelor date pentru că este legitim ca acele date să fie publice. Apoi este declarație domnului Gheorghiță prin care ne-a explicat un proces prin care ei trec aceste date. A explicat că le strâng, fac o procesare a datelor în decurs de 24 de ore, mai fac corecții și abia după aceea prezintă ei o informare publică pe baza datelor și trimit mai departe la alte ministere. În contextul acestor discuții pline de neclaritate și această declarație sau explicație a domnului Gheorghiță ridică noi semne de întrebare. Ce înseamnă acele corecții? Înseamnă că instituțiile noastre nu sunt în stare să dea niște date corecte? Se poate întâmpla. Eu cât am fost purtător de cuvânt la guvern în 2005 – 2007 m-am trezit cu astfel de situații. Se poate întâmpla, dar ar fi bine să știm, dacă tot a deschis subiectul.

Pe de altă parte, dacă această corecție înseamnă că anumite informații sunt scoase și ceea ce este prezentat mai departe este fracturat, este parțial adevărat? Ei trebuie să ne răspundă la întrebări dacă tot se afundă.

Citește articolul pe rfi.ro