Mii de documente guvernamentale needitate privind asasinarea lui JFK, făcute publice

Via: Newmoney.ro

Casa Albă a dispus pentru prima dată publicarea integrală a mii de documente privind asasinarea fostului preşedinte american John F. Kennedy. Odată cu publicarea a aproximativ 13.173 de documente online, Casa Albă a spus că peste 97% dintre documentele din colecţie sunt acum disponibile public, relatează BBC, care precizează că nu se aşteaptă dezvăluiri uriaşe în urma publicării documentelor, dar istoricii speră să afle mai multe despre presupusul asasin.

Kennedy a fost împuşcat în timpul unei vizite la Dallas, Texas, pe 22 noiembrie 1963.

O lege din 1992 a cerut guvernului să facă publice toate documentele privind asasinarea sa, până în octombrie 2017.

Joi, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv prin care autorizează cele mai recente dezvăluiri, dar el a spus că unele dosare vor fi ţinute secrete până în iunie 2023.

  Dar cercetătorii de la Mary Ferrell Foundation, o organizaţie non-profit care a dat în judecată guvernul pentru a desecretiza documentel, au spus că CIA a ascuns informaţii referitoare la perioada petrecută de Oswald în Mexic.

  Fundaţia a spus că unele documente CIA nu au fost niciodată trimise la arhive şi, prin urmare, nu au făcut parte din lotul recent desecretizat.

  Un document recent dezvăluit arată că preşedintele Mexicului a ajutat SUA să plaseze echipamente de interceptare la ambasada sovietică din Mexic fără ştirea altor oficiali din guvernul mexican.

  Casa Albă a spus că publicarea dosarelor va oferi publicului o mai bună înţelegere a anchetei asupra asasinatului.

  Preşedintele Biden a scris în ordinul său că „agenţiile au întreprins un efort cuprinzător pentru a revizui setul complet de aproape 16.000 de de documente care au fost publicate anterior în formă editată şi au stabilit că mai mult de 70% dintre aceste înregistrări ar putea fi acum publicate integral”.

  Administraţia Trump făcut publice mii de pagini de-a lungul mandatului său, dar a reţinut altele pe baza legislaţiei privind securitatea naţională, în pofida legii din 1992 care instituia obligativitatea publicării tuturir informaţiilor până în 2017.

  În octombrie 2021, Biden a dispus desecretizarea a 1.500 de documente, dar a precizat că le păstrează pe celelalte sigilate.