Ministrul de Externe: Avem în vedere o nouă comunicare publică despre Viza Waiver

Via: rfi.ro

Ministerul de Externe are în vedere declanşarea unei campanii de comunicare publică, în contextul eforturilor de includere a României în programul Visa Waiver, dar şi iniţiative în Congresul american, astfel încât cetăţenii români să nu aibă nevoie de viză pentru a călători în SUA, pe termen scurt, anunţă ministrul Bogdan Aurescu. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Agerpres.

Ministrul de externe spune în interviul pentru Agerpres că un grup de lucru româno-american analizează obiectivul ţării noastre de a fi inclusă în Visa Waiver.

“Avem în vedere în perioada următoare şi declanşarea unei noi campanii de comunicare publică cu privire la acest program Visa Waiver, pentru că ultimul criteriu pe care îl mai avem de îndeplinit este acela al ratei de refuz. Rata de refuz este prevăzută în legislaţia americană la nivelul unui plafon de 3% din numărul de cereri care se fac pentru acordarea de viză de scurtă şedere în Statele Unite. Este important să folosim toate pârghiile, inclusiv acelea de conştientizare publică, cu privire la şansele unui cetăţean român de a obţine viză, în aşa fel încât acest nivel să scadă până la 3 %”, arată ministrul.

În plus, este avută în vedere şi “o serie de iniţiative la nivelul Congresului Statelor Unite, pentru a vedea în ce măsură este posibilă modificarea legislaţiei sau flexibilizarea legislaţiei americane, care prevede acest plafon de 3%, în aşa fel încât, pentru aliaţi puternici, parteneri strategici, dedicaţi, cum este România, să poată fi, eventual, identificate o serie de excepţii”.

Declaratiile ministrului vin în contextul în care românii așteaptă ridicarea vizelor de mult timp.
Rămâne însă o problemă rata mare de refuz, de 10 la sută, cât era la finele anului trecut, după cum spunea ambasadorul american la București de atunci.

Potrivit acestuia, când rata va scădea sub 3 procente România va intra în programul Visa Waiver, care permite călătorii de până la 90 de zile fără vize, spunea diplomatul. Tot el recunoștea că “peste 90% de vize sunt aprobate. Dar sunt probleme cauzate în primul rând de lucruri care nu au fost reparate în ultimii 10-15 ani venind de la statul de drept, mai sublinia ambasadorul.

Trebuie reparat sistemul statului de drept, ca legea să fie aplicată într-un fel egal, crima organizată, corupţia să nu mai fie tolerată, traficul de persoane să nu mai fie tolerat, mai spune el.

Pe de altă parte, Parlamentul European a dat în judecată luna aceasta Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene tocmai pentru “eşecul de a acţiona” în ceea ce priveşte reciprocitatea vizelor UE-SUA. Vizata direct în această chestiune: România, alături de alte trei țări UE.
“Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate dintr-un regulament european.

Pentru că Executivul Comunitar nu a luat o decizie în termenul legal cerut, PE a decis să se adreseze Curții de Justiție a UE.
“Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit”, susține Parlamentul European.

Prin urmare, la recomandarea departamentului juridic al PE, instituţia dă Comisia Europeană în judecată pentru a se asigura că legislaţia UE este aplicată pe deplin”.

Citește articolul pe rfi.ro