Ministrul Educației trebuie să prezinte un plan pentru ca în doi ani să numai existe școli cu toaleta în curte

Via: rfi.ro

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanţii inspectoratelor școlare, în pregătirea noului an școlar. El a anunțat că va merge la școlile unde mai sunt probleme.

„Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere. Am dorit ca, împreună cu conducerea Ministerului Educației, cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi, desigur, cu reprezentanţii structurilor din fiecare judeţ să avem această şedinţă în care să putem să identificăm ultimele probleme, de altfel sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri, şi să identificăm soluţiile şi modul prin care putem să sprijinim începerea, debutul anului şcolar de săptămâna viitoare, din data de 5 septembrie. Discutăm despre 2.940.000 de elevi, preşcolari şi ante-preșcolari, în 17.872 de unităţi de învăţământ”, a a afirmat Nicolae Ciucă la începutul videoconferinței cu prefecții și cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene și al Municipiului București.

Premierul a mai spus că a discutat luni, 29 august, cu reprezentanții asociaţiilor de comune, oraşe, municipiii, cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, iar una dintre temele abordare a fost legată de începerea anului şcolar.

„Din păcate, avem încă școli unde suportul administrativ nu e cel pe care ni l-am asumat. Sunt încă școli care au toaleta în curte. Am înțeles, domnule ministru, că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației, astfel încât până la finele anului 2024 să se finalizeze, 2024-2025. Eu cred că putem, așa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, să ne focalizăm atenția și resursele, astfel încât în următorii doi ani să finalizăm o dată această problemă, pentru că nu cred că e nevoie de altceva decât de voință și coordonare cu autoritățile locale. Vă rog să avem un plan pe care să-l aprobăm până la începutul anulului viitor, astfel încât în momentul în care pot să înceapă lucrările, ele să se deruleze. Nu cred că e un efort financiar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze și să nu mai discutăm despre acest subiect”, a adăugat șeful Executivului.

În septembrie 2020, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, spunea că, în România, încă sunt peste 800 de școli cu toaleta în curte.

Sorin Cîmpeanu a declarat, pentru Digi 24, că în 2021 statul a alocat 17,742 de milioane de lei pentru rezolvarea acestei probleme, însă autoritățile locale au accesat doar circa 6,5 milioane lei. Diferența s-a întors la bugetul de stat la finalul anului.

Citește articolul pe rfi.ro