Mircea Paraschiv – rugby-ist român de legendă – premiat la Londra

Via: rfi.ro

Înființat în anul 1960, Clubul Ziariștilor de Rugby decernează în fiecare an, începand cu 1976, premiul memorial “Pat Marshall,” unei personalități proeminente a rugbyului mondial.

La dineul de anul acesta, trofeul, care a fost decernat pentru prima oară jucatorului galez si Leu Britanic Mervyn Davies în 1976, a fost prezentat lui Sya Kolisi, căpitanul Africii de Sud, campioana mondială.

În afară de Marele Premiu “Pat Marshall”, ziariștii decernează un număr de premii speciale unor personalități de prestigiu ale rugbyului britanic si internațional.

Printre cei invitați anul acesta s-a aflat și Mircea Paraschiv, fost căpitan si antrenor al echipei României, premiat pentru contribuția sa la dezvoltarea și propășirea rugbyului românesc.

Sărbătorit la Londra

Iată cum a fost introdus participanților la dineul din 13 Ianuarie fostul căpitan al României aflat în sala împreună cu soția sa, Smaranda:

Mircea Paraschiv și Ugo Monye

Mircea Paraschiv cu fostul internațional englez Ugo Monye
Image source:
Chris THAU

“Vă prezentăm asta seara o personalitate, care ne reamintește că marii jucători de rugby nu se nasc numai în țările așa numite de “Nivel Unu”. El a reprezentat România în 92 de meciuri internaționale între 1975-1987, dintre care 64 meciuri test.

Fără îndoială că în această perioadă el a fost unul dintre marii jucători ai României și probabil unul din cei mai buni mijlocași la grămadă din lume.

În 1976 a devenit căpitan al României, iar palmaresul echipei pe care a condus-o este impresionant: 60 de meciuri jucate, dintre care 40 de victorii, 1 meci nul și 19 înfrângeri.

El a fost de asemenea co-căpitan (împreună cu Gheorghe Dumitru) și antrenor second (antrenor principal Mihai Naca) al echipei României la prima Cupa Mondială în 1987.

Mircea Paraschiv, fără îndoială una dintre legendele autentice ale rugbyului european, a fost de asemenea primul jucător român care a să fie intronizat în “Wall of Fame” la Twickenham, Londra.”

“Piticul” de la Sportul Studențesc

Născut pe 14 decembrie 1954, Paraschiv a fost crescut de la vârsta de un an de mama sa divorțată, împreună cu bunica sa.

Mircea Paraschiv și Gareth Davies

Mircea Paraschiv cu fostul internațional Gareth Davies
Image source:
Chris THAU

El a început să joace rugby la Școala Generală 64, unde era intern, sub supravegherea profesoarei Mariana Lucescu, prima femeie antrenor din România.

Deși a avut mai multe apariții pe post de centru ca junior, poziția care l-a consacrat pentru restul carierei a fost cea de mijlocaș la grămadă.

Ignorat de selecționerii echipei României de juniori din cauza staturii sale – fiind mic și slăbuț, fusese poreclit “Piticu” de coechipieri – el a fost imediat recrutat de Theodor Rădulescu, pe atunci antrenorul echipei Sportul Studențesc, care i-a remarcat viteza explozivă, viziunea si flerul.

Tot Rădulescu, un antrenor cu mare experiență și intuiție, îl sprijină la comisia de selecție a federației, astfel că tânărul mijlocaș la grămadă își face debutul internațional în octombrie 1974 în echipa României sub 23 de ani, împotriva omologilor francezi, care adunaseră mai multe stele viitoare ale rugbyului francez: Palmie, Rives, Romeu, Charvet si Sangalli.

Citește articolul pe rfi.ro