Mugur Isărescu show!

Via: rfi.ro

După-amiaza de ieri a început clasic. Cu anunțul deciziei Consiliului de administrație al BNR de a păstra dobânda de politică monetară la 2,5%. Nu este nicio surpriză, toți analiștii se așteptau la această hotărâre.

Iată doar câteva evoluții care au stat la baza fundamentării deciziei. Inflația a urcat la 3,8%, în luna noiembrie 2019, peste ținta BNR; creșterea economică a încetinit, în al treilea trimestru din 2019, la 3%, de la 4,4% în trimestrul anterior; consumul a încetinit și el; exportul net și-a amplificat aportul negativ în PIB; deficitul de cont curent s-a accentuat, iar creditul neguvernamental s-a temperat.

Acestea sunt auspiciile sub care evoluează economia românească. Dar, la conferința de ieri de la Banca Națională cele mai interesante au fost remarcile guvernatorului Isărescu privitoare la momentul actual prin care trece economia autohtonă.

Pentru conformitate, vom cita câteva pasaje. „Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc. Asta e singura discuție. Există doar o soluție, una politică. Atunci când economia crește cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%”, a afirmat Mugur Isărescu.

În continuare. „Am conlucrat cu Finanțele și ați văzut că nu au sărit nici cursul, nici dobânzile. Pot să spun că un deficit suplimentar de peste 1% în doar câteva luni n-am prea văzut de când sunt în această funcție”, a mai spus guvernatorul BNR.

„BNR și eu personal am fost împotriva amânării plăților bugetare doar pentru a atinge un deficit de 3%. Asemenea amânări duc la formarea de arierate în lanț. Nu credem că o corecție brutală a deficitului este suportabilă de economie în acest an”, este de părere Mugur Isărescu.

Și, în fine: „Suntem foarte reticenți în a sugera o majorare a taxelor în acest an. Așa cum am mai spus, ieșirea dintr-o politică pronunțată prociclică e foarte dificilă. Dacă apeși foarte tare pe accelerație nu e foarte indicat să apeși imediat la fel de puternic pe frână. Lucrăm cu Guvernul pentru a găsi o ieșire înțeleaptă dintr-o situație deloc ușoară”, a concluzionat guvernatorul băncii centrale.

Se va putea spune că guvernatorul BNR a intervenit nepermis în chestiuni politice și sociale și că domnia-sa „pilotează” unele măsuri economice ale actualului guvern. Dimpotrivă, intervenția guvernatorului băncii centrale indică mai degrabă un mesaj clar cu privire la deciziile guvernamentale.

Evident că toate comentariile lui Mugur Isărescu, referitoare la creșterea pensiilor sau la mixul de decizii economice necesare pentru a echilibra bugetul și a păstra și creșterea economică, nu îl fac prea popular. Dar, probabil, nici nu și-a dorit acest lucru.

Mai degrabă, guvernatorul Isărescu a vrut să transmită un mesaj clar și anume că este nevoie ca deciziile economice să iasă din zona lipsei de realism economic, în pofida faptului că anul acesta este unul în care au loc două rânduri de alegeri.

Am avut ocazia în ultimele luni să particip la diverse conferințe pe teme economice. Analiști, economiști sau profesori de economie din diverse instituții afirmă foarte tranșant: creșterea cu 40% a pensiilor este aberantă din punct de vedere economic. Economiștii afirmă foarte limpede acest lucru și o și demonstrează cu cifre.

Citește articolul pe rfi.ro