Muzeu unic în România, la Pitești: Muzeul Comunismului pentru Copii

Via: rfi.ro

Maria Axinte: Ideea a pornit de la faptul că noi la Memorialul Închisoarea Pitești nu puteam permite vizitele copiilor sub 12 ani pentru că subiectul este foarte dur. Suicid, blasfemii, fenomenul Pitești în sine este ceva foarte dur. Am făcut inițial ateliere. Apoi am publicat un album pentru copii. Dar ni se părea că nu este suficient și că au nevoie de mai mult. Copiii erau și foarte curioși. Am decis să facem un muzeu al comunismului pentru copii. Simțeam că este această nevoie printre cei mai tineri.

Reporter: Înțeleg că muzeul a stârnit curiozitate chiar de la lansare. E luat cu asalt de grupuri de copii.

MA: Astăzi e deschiderea între 10 și 19. De asta am și vrut să avem mai multe ore în ziua deschiderii în care copiii să poată explora. Deschidem doar două camere din cele șase pe care le-am planificat. Este un proiect finanțat de AFCN. Am vrea să aibă timp să exploreze, să stea, să deseneze, să participe la ateliere. Am încercat să avem o zi întreagă în care copiii pot veni și să nu fie prea multă înghesuială dat fiind spațiul foarte restrâns.

Rep: Cum ați gândit atelierele, activitățile. Vorbim despre copii și subiectul este destul de delicat.

MA: Mai avem experiența atelierelor pentru copii, nu la vârste sub 10 ani. Dar lucram deja cu specialiști precum Ioana Hașu. La proiectul acesta am lucrat cu Iulia Iordan, educatori muzeali, istorici, oameni care au mai făcut lucrul acesta. Noi, prin experiența noastră, ne-am adunat o echipă care cunoaște deja și subiectul comunismului și ce înseamnă ateliere pentru copii. Am încercat să facem ateliere interactive prin care copiii să înțeleagă mai bine comunismul, participând într-un fel la evenimentele din trecut. De exemplu să voteze și să li se fure voturile ca să înțeleagă cum s-a instaurat comunismul. Sau li se spune că li se spune că li se iau obiecte prețioase ca să înțeleagă despre ce a fost colectivizarea. Sunt tot felul de elemente care fac ca experiența unui atelier și a unei vizite la muzeu să fie mai interesantă și interactivă.

Sursa imaginii:
FB Muzeul comunismului pentru copii

Rep: Cum răspund copiii după această experiență? Ce ne puteți spune?

MA: În primul rând copiii sunt foarte curioși. În al doilea rând le place să se joace, le place să deseneze, să ne lase feedback. Peste tot avem presărate elemente pe care copiii ne pot scrie ce impresii au, ce idei au, să ne dea și ei idei pentru ce am putea să facem mai departe în acest muzeu. S-au arătat deschiși, doritori să participe, să contribuie.

Rep: Înțeleg că o mare surpriză e că atunci când îi întrebi ce știau despre comunism foarte mulți dintre ei nu știu să spună nimic?

MA: Da, însă adevărul e că ne-au surprins anumite răspunsuri. Noi i-am întrebat cu ce cuvinte asociază comunismul și destul de des am auzit cuvintele închisoare, cozi, limitare, că nu puteai ieși din țară. Nu credeam că vor asocia copiii comunismul cu aceste cuvinte.

Citește articolul pe rfi.ro