Neculai Onţanu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

Via: Newmoney.ro

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, decizia magistraţilor fiind definitivă. El a fost judecat pentru că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi, în valoare de 1,4 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, condamnarea lui Neculai Onţanu la trei ani de închisoare pentru luare de mită, instanţa dispunând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de opt ani.

De asemenea, magistraţii au decis condamarea lui Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, a avocatei Loredana Radu şi a lui Aurel Radu la trei de ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani.

ICCJ a decis să menţină confiscarea sumei de 1.400.000 euro de la Aurel Radu, a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu şi a hotărât confiscarea sumei de 1.877.750 euro de la Toma Şutru.

  Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost atunci contestată la instanţa supremă.

  Ce acuzații i-au fost aduse lui Neculai Onțanu

  În acest dosar, în 16 iunie 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, pentru luare de mită, pe fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Şutru, pentru luare de mită şi spălare de bani, pe avocata Loredana Radu şi pe Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

  Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-2007, Neculai Onţanu, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2, în suprafaţă totală de 83.500 de metri pătraţi.

  În aceeaşi perioadă, Onţanu a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri pătraţi, într-o zonă rezidenţială de pe stradă Barbu Văcărescu din Sectorul 2, cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 de euro. Terenul a fost transferat de denunţător, gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către avocata Loredana Radu şi Aurel Radu, la cererea lui Onţanu, susţineau anchetatorii.

  Neculai Onţanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri. În aprilie 2016, Onţanu a renunţat atât la candidatură, cât şi la toate funcţiile politice din UNPR.

  Avocata Loredana Radu este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, i-a apărat pe Victor Ponta, Mircea Cosma şi Nicolae Dumitru şi a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocoş.

  FOTO: Mediafax