Nelu Tătaru la RFI: Vlad Voiculescu va fi audiat, dacă Guvernul nu lămurește problema listelor

Via: rfi.ro

Reporter: Cum vi se pare demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe județe?

Nelu Tătaru: Plecăm de la acel principiu că populația trebuie să fie informată, numai că fiecare informație trebuie să fie asumată, avizată și corectă. Nu știu, nu am cunoștință în acest moment dacă acele informații care au ajuns către populație au fost avizate de structuri sau nu, cred că aici este treaba Guvernului și a premierului să evalueze sau să verifice. Dar mă reîntorc, este absolut necesar, atât pentru o informare corectă, ca aceste date să vină și să vină defalcat pe fiecare zonă, după cum și evoluția acestei pandemii o vedem diferită pe fiecare din zonele din țara noastră.

Rep.: Deci pe fond, demersul lui Vlad Voiculescu de a publica lista cu testele pe județe vi se pare corect.

N.T.: Da, pe fond, mi se pare corect. O transparență trebuie să existe, informarea trebuie să existe, dar acele lucruri pe care noi le considerăm amănunte și care înseamnă asumarea și corectitudinea unor date cu avizarea de către instituția respectivă trebuie să existe.

Rep.: Dar aici nu vorbim de date personale, informații din fișele medicale ale pacienților sau de CNP-uri, ci de niște cifre seci, simple statistici. De ce ar fi nevoie de tot felul de avize pentru un lucru atât de simplu, până la urmă?

N.T.: Acele cifre seci, cum se spuneți dvs. sau statistici nu cred că sunt pe înțelesul populației și nu merg doar să mă gândesc la avize, mă gândesc la a prezenta într-un anumit context fiecare din acele date pe care le-am dat populației. Faptul că am luat o bază de date și am prezentat-o, dacă într-adevăr este așa, mi se pare oarecum ceva brut, pe care încerci să-l prezinți populației, pentru a arăta o transparență. Nu, eu sunt adeptul prezentării unor date într-un context epidemic și pe înțelesul fiecăruia. Dincolo de acest lucru, mă întorc la ce spuneați dvs., la avizarea unor date. Da, avizarea unor date, dacă nu fac atingere către date personale, GDPR-ul sau către anumite zone de vaccinare, să spunem, care reprezintă unități militare sau reprezintă alte structuri care au un anumit regim.

Rep.: Păi, în cazul de față, nu fac atingere acestor chestiuni, nu e vorba de date personale sau de informații vulnerabile.

N.T.: Nu, nu știu, nu am evaluat acele date. Noi când aveam de prezentat, prezentam prin acel Grup de Comunicare Strategică, în care aceste date căpătau atât greutatea instituției care le trimitea, cât și acea modulare, să spun așa, pe înțelesul publicului.

Primari deranjați de lista cu testarea pe județe?

Rep.: Credeți că publicarea acestei liste cu teste a deranjat, mai degrabă pentru că arată diferențele mari care apar între județe ? Nu dă bine pentru un primar sau altul să afle lumea că de fapt la el în ogradă se testează mult mai puțin decât în alte localități.

N.T.: Aceste lucruri nu sunt noutăți, aceste lucruri se știau.

Rep.: Dar acum sunt mai clare.

Citește articolul pe rfi.ro