Nicuşor Dan: Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul PUZ Sector 1

Via: Newmoney.ro

Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 1, a anunţat, luni, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul PUZ Sector 1. Acţiunea a fost iniţiată în 2019 de Fundaţia Eco-Civica şi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, al cărei vicepreşedinte eram la vremea respectivă. Cele şase PUZ-uri de sector prevedeau dispariţia a 600 hectare de spaţiu verde, constituind una dintre cele mai nocive decizii ale administraţiei PSD. În acest moment sunt anulate definitiv patru din cele şase PUZ-uri de sector, celelalte două fiind suspendate de instanţă”, a scris edilul general, pe Facebook.

În mai 2020, Nicuşor Dan, deputat independent la vremea respectivă, anunţa că Tribunalul Bucureşti a suspendat avizul de mediu pentru PUZ Sector 1.

„Tribunalul Bucureşti a suspendat astăzi avizul de mediu pentru PUZ Sector 1, prin care deveneau construibile părţi din Parcul Herăstrău, din Pădurea Băneasa şi alte spaţii verzi din Sectorul 1. (…) Este procesul cu nr. 169 câştigat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pe litigii de mediu, construcţii şi protejarea patrimoniului”, anunţa atunci Nicuşor Dan.

    În februarie 2021, Consiliul General al Capitalei a suspendat PUZ-urile coordonatoare pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

    Un an mai târziu, în februarie 2022, Nicuşor Dan anunţa că Tribunalul Bucureşti a suspendat Planurile Urbanistice Zonale coordonatoare ale Sectoarelor 2, 4 şi 5.

    „Tribunalul Bucureşti a suspendat PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 şi 5. Sunt PUZ-urile de sector care nu au fost anulate definitiv de instanţă. Reamintesc că anterior Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ Sector 3 şi PUZ Sector 6. (…) De ani de zile, dezvoltarea urbană a Bucureştiului a fost victima unor dezvoltări speculative. Am pierdut sute de hectare de spaţii verzi, am avut sute de exemple de blocuri între case. Din cauza asta am avut o densificare exagerată în Bucureşti şi o scădere a calităţii de locuire. Din cauza asta am avut puţini investitori serioşi la Bucureşti – tocmai din cauza instabilităţii juridice în ceea ce priveşte urbanismul”, afirma edilul general.