O criză profitabilă: Aproape un miliard de euro au obținut băncile în pri­mele șase luni din 2022, un nivel-record

Via: Newmoney.ro

­­

Sistemul bancar din România a înregistrat în primul semestru din acest an un profit în creștere cu 14,3% față de aceeași perioadă din 2021, până la aproape un miliard de euro, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR). Activele nete ale sistemului bancar local au urcat la 664,4 miliarde de lei (132,9 miliarde de euro) la sfârșitul lunii iunie, iar rentabilitatea activelor s-a situat la 1,45%. Profita­bilitatea activelor sectorului bancar din România este printre cele mai ridicate din Europa și de aproape trei ori peste me­dia Uniunii Europene, potrivit unui alt raport al băncii centrale.

­

  Creditarea de retail a consemnat un ritm de creștere de circa 18%, în vreme ce creditul corporate a marcat un avans anual de 26,3% în iulie. Chiar și așa, companiile au fost un creditor net în raport cu băncile, soldul total al împrumuturilor accesate fiind cu peste 13 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro) mai redus decât cel al depozite­lor.

  Motorul creditării corporate din acest an au fost programele de tip IMM Invest, prin care statul a preluat riscul băncilor. În martie, acestea au ajuns să reprezinte 30% din soldul împrumuturilor acordate IMM-urilor. Specialiștii averti­zează însă că prea pu­ține credite acor­date de bănci merg către investiții, iar împrumuturile din ca­drul acestor programe sunt accesate mai degrabă pentru supravie­țuire.

  „­

  ­

  Din calculele BNR reiese că majorarea dobânzii cu două puncte procentuale ar putea conduce la creșterea ratei de ne­per­formanță cu 0,23 puncte procentuale, pe când în cazul unei majorări de patru puncte procentuale, aceasta s-ar deteriora cu 0,8 puncte procentuale. Deocamdată, acestea rămân simple scenarii de risc, situația din bilanțurile efective ale băncilor fiind mai bună ca niciodată.

  Bănci de top

  Cele mai mari trei bănci din România din punctul de ve­dere al activelor – Banca Transilvania (BT), Banca Comercială Română (BCR) și BRD – Groupe Société Générale – și-au adjudecat peste jumătate din profitul net al sistemului bancar.

   FOTO: Laszlo Raduly