O retrogradare de la agenția de rating Fitch, motivele și mult optimism pentru anul 2021

Via: rfi.ro

Este întâmplător momentul în care are loc această descalificare? Și da, și nu. Da, pentru că data prezentării analizei agenției de rating era programată și cunoscută. Momentul nu este, însă, fericit ales, pentru că efectele crizei sanitare asupra economiilor lumii sunt atât de imprevizibile încât instituțiile financiare își îmbracă previziunile într-o mare doză de incertitudine. Ceea ce ar fi putut să fie un bun pretext pentru a mai acorda un răgaz pe termen scurt referitor la revizuirea perspectivei economiei românești.

Dar, evoluțiile bugetare și argumentele agenției de rating sunt atât de clare încât decizia de reducere a calificativului privind perspectiva nu a mai suportat amânare.

Și nu este deloc o surpriză, măcar dacă ne uităm că o altă agenție, Standard & Poors, a făcut încă de anul trecut acest pas. Adică, din luna decembrie, a redus perspectiva României de la stabilă la negativă.

Care sunt tendințele pe care se sprijină decizia agenției Fitch? Este vorba despre deteriorarea finanțelor publice, în sensul că are loc, concomitent, o scădere economică și o creștere a cheltuielilor, ceea ce duce la o creștere a deficitului fiscal și la o mărire a datoriei publice.

Aceste evoluții sunt cunoscute și nu se întâmplă doar în economia românească. Sunt și în România lideri politici care pledează pentru creșterea necontrolată a deficitului bugetar, este adevărat în contextul în care chiar Comisia Europeană a suspendat clauza privind impunerea unui nivel maxim al deficitului bugetar de 3% din produsul intern brut. Cu alte cuvinte, chiar dacă la nivel european a avut loc o relaxare a clauzelor privind deficitul bugetar, agențiile de rating rămân intransigente cu privire la această temă.

Astfel, estimarea Fitch este că deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB, mai mult decât nivelul luat în calcul de guvern cu ocazia rectificării bugetare, care este de numai 6,7% din PIB.

De asemenea, economia va scădea cu 5,9%, ceea ce va însemna o revizuire negativă cu 9,2 puncte procentuale de la momentul în care Fitch a analizat România, în noiembrie anul trecut. Analiștii agenției notează că evoluția economiei românești depinde de o serie de sectoare afectate, precum transportul internațional și parțial turismul, dar și de nivelul cererii externe.

Trebuie remarcat și faptul că prognozele privind recesiunea de anul acesta sunt foarte diferite: guvernul a construit noul buget cu o scădere de 1,9%, Fondul Monetar Internațional prognozează o reducere a economiei cu 5%, iar agenția Fitch ia în calcul o cădere cu 6%.

Efectele acestor evoluții vor fi o creștere a șomajului la 8%, ceea ce înseamnă aproximativ 750.000 de persoane, un salt al datoriei publice de la 35% din PIB (anul trecut) la 45% din PIB, anul acesta și, în același timp, o scădere ușoară a produsului intern brut pe cap de locuitor urmând ca anul viitor să crească până la o valoare de 12.800 de dolari pe locuitor.

De altfel, într-un noian de vești rele există și câteva informații încurajatoare referitoare la revenirea destul de rapidă a economiei în anul 2021. Estimările Fitch arată pentru anul viitor o creștere economică cu 5,3%, o reducere a deficitului bugetar la 4,2% din PIB și o scădere a ratei șomajului.

Citește articolul pe rfi.ro