Ofensiva jihadistă blochează investițiile grupului Total în Mozambic

Via: rfi.ro

O coincidență nefericită: orașul Palma a fost capturat de către un grup jihadist pe 24 martie chiar înainte ca Total să fi anunțat reluarea lucrărilor pe situl de gaze offshore pe care compania îl controlează. Astfel, din cauza insecurității mari din zonă din ultimele zece luni, lucrările au fost suspendate.

Acest proiect – prima fabrica de gaze naturale lichefiate (GNL) din țară – include dezvoltarea a două spații industriale și construirea a două instalații de lichefiere cu o capacitate totală de 13,1 milioane de tone pe an. Total spera să poată începe să extragă gazul din 2024, dar capturarea orașului Palma va amâna acest proiect timp de cel puțin câteva luni.

Al patrulea potențial exportator mondial de gaze

Datorită descoperirii, la începutul anilor 2000, a rezervelor de gaze, această țară din sudul Africii, care dispune de zăcăminte cu aproape 5.000 de miliarde de metri cubi de gaz, ar putea deveni într-un deceniu al patrulea cel mai mare exportator de gaze din lume după SUA, Qatar și Australia, scria jurnalul francez Le Point în februarie 2020.

Exploatarea acestor resurse reprezintă o promisiune a unei dezvoltări economice spectaculoase pentru bugetul acestei țări în care în 2014, aproape 50% din populație, trăia sub pragul de sărăcie, potrivit Băncii Mondiale. În 2019, firma de consultanță Wood Mackenzie, citată de jurnalul Les Échos, a estimat că proiectul va aduce venituri fiscale de 3 miliarde de dolari pe an pentru statul mozambican. „Suficient pentru a dubla bugetul de stat”, a subliniat cotidianul economic.

În această provincie, care se învecinează cu Tanzania, a apărut la începutul anilor 2000 un grup care, de atunci, a promis loialitate față de organizația Statului Islamic (ISIS).

Sectă religioasă

“A fost inițial o sectă care a existat în perioada 2007-2010 și care avea ambiția de a crea un califat islamic. Chiar de la început, le-a cerut membrilor să părăsească societatea și să nu interacționeze cu oficiali, cum ar fi poliția”. explică Éric Morier-Genoud, profesor de istorie africană la Universitatea Queen din Belfast, contactat de France 24.

Devenită organizație, sub numeleAl Shabab (mișcarea tinerilor luptători), aceasta nu recunoaște existența statului. Este adeptă a salafismului jihadist, spre deosebire de alte grupuri ale minorității musulmane din nordul Mozambicului.

În 2017, gruparea începe să lupte împotriva statului mozambican și, în anul următor, promite loialitate față de ISIS. În august 2020, după două încercări nereușite, combatanții au reușit să cucerească orașul portuar Mocímboa da Praia, la sud de Palma, pe care îl controlează și acum.

Dezinteresul Statului Islamic pentru compania Total

Pentru Éric Morier-Genoud, faptul că grupul jihadist s-a dezvoltat în aceeași provincie în care se găsesc resursele de gaze ale țării este o coincidență. “Dar acest lucru va schimba mersul războiului”. “Total, la fel ca guvernul mozambican, este îngrijorat, și va trebui să întreprindă mai multe acțiuni pentru a proteja situl.” Cu toate acestea, profesorul universitar susține că proiectul nu va fi anulat „ci va fi întârziat”.

Wassim Nasr, jurnalist la France 24, specializat în rețelele jihadiste, crede, de asemenea, că atacul de la Palma nu are nicio legătură cu proiectul de gaze naturale ale companiei Total.

Citește articolul pe rfi.ro