Ofițeri ai fostei Securități și SRI și-au făcut un monument al „eroilor” proprii în cimitirul militar din Pitești

Via: rfi.ro

Fără prea multă vâlvă, la Cimitirul Eroilor din Pitești, a fost inaugurat pe 14 septembrie, un monument cu „sprijnul cadrelor în rezervă din SRI care au activat pe frontul nevăzut în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României.” Asta scrie pe monument.

”Cele mai multe decese ale luptătorilor frontului nevăzut din Departamentul Securității Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevărații eroi ai României, ofițerii, profesorii, muncitorii, țăranii, preoții și studenții, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roșie și Partidul Comunist Român. Securitatea nu a fost un serviciu de informații ci brațul armat al partidului, cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului,” și-a argumentat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) solicitarea. Crucea a apărut, după cum spuneam, fără prea multă vâlvă. Nici presa din oraș nu știa neapărat că urmează a fi ridicată, povestește jurnalistul Florin S. Negru de la site-ul piteștean bitpress.ro.

„Aici au fost cele mai mari nenorociri din perioada comunismului”

„Florin S. Negru: Pe canalele media din Argeș nu a apărut nimic înainte, nu s-a dat nici un comunicat. Nu am fost invitat sau cel puțin cei pentru care scriu eu nu au fost invitați la acest eveniment.

Reporter: Ce spune primarul de la dumneavoastra?

Florin S. Negru: Autoritățile nu au fost prezente. Deci au fost doar reprezentanți ai bisericii, rezerviști ai structurilor de informații, am înțeles că au fost și reprezentanți ai rezerviștilor din MAPN, dat fiind că cimitirul e în ograda lor, iar din spectrul politic, a fost doar un consilier județean.

Reporter: O simbolistică aparte la Pitești unde a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori ale comunismului.

Florin S. Negru: Aici au fost cele mai mari nenorociri, cele mai mari grozăvii, în sensul rău al cuvântului, din perioada comunismului. Tot în Argeș a fost și cea mai îndelungată rezistență anticomunistă în munți. Știm Grupul de la Nucșoara, din Muscel, cu Elizabeta Rizea și frații Arnăuțoiu și toți ceilalți care au sfârșit cum au sfârșit sau au trăit cum au trăit. Toți acei oameni care au luptat în munți sau i-au sprijinit pe cei din munți, au trecut și prin securitatea de la Pitești și prin anchetele de aici”

Cum explică un fost ofițer al securității, în prezent afacerist, monumentul ridicat de el de la Pitești

Șeful filialei locale a Asociației Cadrelor Militare și în Retragere din SRI, se numește Dumitru Șovar care, potrivit istoricului Marius Oprea – sematar al un editorial pe această temă pe Mediafax, s-a pensionat în 2010 din SRI cu gradul de colonel, iar în prezent are mai multe firme. L-am sunat să vorbim despre acest subiect. Colonelul a spus extrem de nervos că toată povestea este „numai minciuni,” iar când am ajuns la Elisabeta Rizea, a închis telefonul.

„Colonel Dumitru Șovar: Ce să vă spun, tot ce s-a scris acolo sunt numai minciuni… Îmi pare rău, eu am vrut să fac o activitate comemorativă pentru colegii mei care sunt de după 90.

Citește articolul pe rfi.ro