Olaf Scholz: Germania trebuie să devină forța armată cea mai bine echipată din Europa

Via: Newmoney.ro

Germania este necesar să devină ”forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, subliniază vineri cancelarul Olaf Scholz, după ani de analize ”eronate” potrivit cărora ţara sa ar fi înconjurată de ”prieteni”, şi pledează în favoarea unei ascensiuni a puterii ţărilor europene în cadrul NATO, relatează AFP.

”Ca naţiunea cu cea mai mare populaţie, cu cea mai mare putere economică şi situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenţionale a Europei, forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, subliniază Scholz într-un discurs, în faţa conducerii Bundeswehr.

Invazia rusă a Ucrainei a constituit o cotitură în politica germană a apărării şi a antrenat înfiinţarea unui fond special, în valoare de 100 de miliarde de euro, în vederea modernizării echipamentului armatei şi a unei înnoiri strategice.

”Un fost ministru german al Apărării credea că suntem înconjuraţi numai de prieteni. Advărul este că politica, economia şi o mare parte a societăţii au crezut la rândul lor, bucuroase, în această teză şi au tras concluzii eronate”, deplânge Scholz, la Berlin.

  ”Noi, europenii, trebuie să ne asumăm în mod clar mai multe responsabilităţi în cadrul NATO”, subliniază Olaf Scholz.

  Cancelarul german s-a pronunţat totodată în favoarea înfiinţării unui ”cartier general european” care ”să efectueze misiuni – fie că este vorba despre o evacuare a cetăţenilor noştri, ca anul trecut, din Afganistan, fie despre o misiune europeană de consiliere şi formare, ca în Irak, Mali sau Niger”.

  Olaf Scholz vrea, de asemenea, să se ”folosească posibilităţile oferite deja de Tratatele UE de a încredinţa misiuni unui grup de state membre, o coaliţie de persoane hotărâte” care să faciliteze eventuale acţiuni militare europene.

  Însă, în opinia sa, ”problema cea mai urgentă în Europa poate că este numărul total inextricabil de sisteme de armament şi de echipament militar şi concurenţa între diverse întreprinderi de armament”.

  ”Numai o creştere coordonată a capacităţilor europene îi va permite Europei să acţioneze”, consideră el.

  Scholz acordă ”o importanţă deosebită domeniului Apărării aeriene, coordonată la nivel european şi care conribuie la consolidarea pilonului european al NATO”.