Orban: Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta în jur de 15 zile ca să vedem efectele

Via: rfi.ro

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

România nu a fost pregătită. Foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face față unei astfel de provocări.

Guvernul a început bătălia cu COVID-19 înainte de starea de urgență din 15 martie.

Am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China, care au strînit critici, cum au fost carantina, izolarea la domiciliu.

Am instituit măsuri de suspendare a zborurilor, suspendarea școlilor și multe alte măsuri care au fost privite la vremea respectivă cu oarecare încredere, dar au condus la un rezultat eficient în bătălia Guvernului și autorităților.

Guvernul a avut o atitudine preventivă.

Noi diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului stabilit la nivelul OMS și care este promovat și de Comisia Europeană și a fost validat de Ministerul Sănătății prin INSP.

Un indicator care arată gradul de răspândire este numărul de pacienți de la ATI, niciodată nu a fost depășit numărul de 260.

Un alt indicator este numărul de decese. În timp ce în România sunt de ordinul sutelor, în Spania și Franța sunt de ordinul zecilor de mii, ca să nu mai vorbim de Belgia care are cel mai mare număr de morți la suta de locuitori.

A trebuit să luăm măsuri din mers, să întărim capacitatea instituțiilor implicate în bătălia COVID-19, să ne perfecționăm permanent.

Epidemia ne-a prins fără stocuri, s-a făcut un efort uriaș, inclusiv diplomatic pentru că cererea era foarte mare și am apelat la toate resursele politice și diplomatice pentru a obține contractele.

Lucrurile sunt sub control, am ajuns în situația în care putem să ne și permitem gesturi de umanitate cum ar fi sprijinul pentru Republica Moldova.

Capacitatea de astăzi este de 11.000 de teste zilnic și vrem să ajungem la 15.000 de teste, vorbim de aparate RT PCR.

Am crescut capacitatea de testare și cu alte achiziții de tipul extractoarelor.

Am luat măsuri care nu au fost populare dar care și-au văzut efectul, am interzis exportul paralel de medicamente și echipamente de protecție necesare luptei împotriva COVID-19.

În ceea ce privește tratamentul pentru COVID-19 am avut momente în care am fost aproape de limita de tratare și am făcut efortul de a obține tratamentele necesare.

În urma unei donații punem la punct sistemul de donare de plasmă de la pacienții vindecați.

Necesitatea de a impune restricții: Nu mi-am dorit niciodată să fiu în situația să impun restricții pentru cetățenii români.

Toate restricțiile au fost luate numai și numai pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a salva vieți, pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Măsurile au un caracter temporar. Ne propunem ca după 15 mai, în mod gradual, să eliminăm restricțiile având la bază doar criteriul riscului epidemiologic.

Evaluarea de risc epidemiologic este făcută de specialiști și este cea care stă la baza ridicării restricțiilor.

Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta în jur de 15 zile ca să vedem efectele.

Printre principalele măsuri economice pe care le-am luat este IMM Invest, de garantare și subvenționare a dobânzilor, credite pentru asigurarea capitalului de lucru și credite pentru investiții.

Citește articolul pe rfi.ro