Pacientă către ministrul Sănătății: “Unde este TIR-ul cu Euthyrox?“

Via: rfi.ro

Femeia i-a spus ministrului Sănătății că este diagnosticată cu cancer tiroidian și urmează tratament de aproximativ 43 de ani. Au trecut două luni de când nu mai găsește Euthyrox, cu toate că, spune ea, ministrul Sănătății ar fi declarat la televizor că a sosit un tir din străinătate care va aproviziona stocurile de Euthyrox în faramciile din țară. “Aţi spus că a venit TIR-ul? Unde e TIR-ul, domnule? Unde sunt medicamentele?”, l-a întrebat o femeie pe ministrul Sănătății, chiar la ieșirea acestuia din Spitalul Județean de Urgență Focșani. Aceasta i-a spus că nu se găsește medicamentul în nicio farmacie din oraș și că acesta “se dă pe sub mână”. “Vreţi să ne omorâţi. Nu vă gândiți, în Vrancea sunt atâţia bolnavi, toată lumea care se duce la farmacie întreabă de Euthyrox”, a mai spus femeia, citată de Hotnews.ro. Replica ministrului a fost că “în toată țara sunt bolnavi, nu doar în Vrancea”. Nelu Tătaru i-a mai spus femeii să meargă la medicul de specialitate, să-i dea recomandare. ”Păi, nici policlinica nu e deschisă. Ne omorâți pe toți”, i-a spus interlocutoarea. ”Nu, nu facem asta”, a răspuns ministrul. ”Iar policlinicile sunt deschise”, a adăugat el. ”Nu sunt”, a mai zis femeia.

Ministerul Sănătății anunța, pe 8 aprilie, că 140.122 de cutii de Euthyrox (100 mcg) au ajuns în depozitele din România pe 31 martie, iar 54.240 de cutii au fost deja distribuite și pot fi găsite în farmacii.

“Având în vedere disponibilitatea scăzută a medicamentului Euthyrox pe piața din România, la solicitarea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România au avut întâlniri cu reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor. Astfel, compania producătoare a anunțat că, în depozitele din România au fost aduse în data de 31 martie 2020, un număr de 140 122 cutii de Euthyrox 100 mcg. Dintre acestea, 54 240 cutii au fost deja distribuite. În 13/14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77 499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59 315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania. Ministerul Sănătății face un apel către pacienți pentru a nu face stocuri de medicamente și a nu le utiliza fără acordul medicului curant. Mai mult, Ministerul Sănătății mulțumește Colegiului Farmaciștilor din România pentru colaborare și adresează rugămintea către farmacii de a elibera aceste produse numai pe baza prezentării documentelor medicale.”, potrivit comunicatului de presă publicat în data de 8 aprilie.

Citește articolul pe rfi.ro