Pagina de istorie: Barbu Catargiu, prim-ministrul român ucis cu un foc de revolver

Via: rfi.ro

Barbu Catargiu a venit pe lume în anul 1807, într-o veche familie boierească. El era unul dintre descendenții domnitorului Constantin Brâncoveanu. Tânărul Barbu Catargiu a fost trimis să își desăvârșească educația la Paris, unde a studiat dreptul, dar și literele, istoria, filosofia și economia politică. Și-a finalizat studiile în 1834.

Revenit în țară, s-a implicat în activitatea Societății Filarmonice, alături de personalități precum Ion Câmpineanu sau Ion Heliade Rădulescu. De asemenea, Barbu Catargiu a intrat în politică. Ascendența sa, averea sa și convingerile sale l-au situat în tabăra conservatorilor. A fost ales ca deputat în Adunarea Obștească, adică în Parlamentul Țării Românești, în 1837.

Talentul său oratoric și cultura sa l-au transformat într-unul dintre liderii conservatorilor. Uneori, convingerile sale l-au adus în conflict cu domnitorii Alexandru Ghica și, apoi, Gheorghe Bibescu, chiar dacă cu ultimul se înrudea. În ciuda disputelor, competența profesională a lui Barbu Catargiu i-a adus postul de director al Departamentului Justiției, precum și rangul boieresc de clucer.

Barbu Catargiu avea oroare de violență. De aceea, în timpul Revoluției de la 1848, a decis să plece în Occident. După înăbușirea Revoluției, s-a întors în Țara Românească. A fost numit ministru al Finanțelor. În timpul domniei lui Barbu Știrbey, a devenit un politician foarte influent. Nu se număra printre susținătorii Unirii, de aceea nu a luat parte la Adunările ad-hoc din 1857, în care a fost decisă Unirea.

În Adunarea Electivă din 1859, Barbu Catargiu a susținut candidatura la domnie a vechiului să adversar, Gheorghe Bibescu. A fost însă ales Alexandru Ioan I Cuza.

Acesta însă nu putea să ignore personalitatea puternică a lui Barbu Catargiu, care, în 22 ianuarie 1862, devenea șeful primului Guvern unificat al principatelor. Barbu Catargiu se opunea reformelor agrare promovate de domnitor, iar opoziția sa a stârnit furie. În iunie 1862, în timp ce se afla într-o trăsură alături de prefectul Poliției, colonelul Nicolae Bibescu, cineva a tras focuri de revolver spre prim-ministru. Un glonț i-a pus capăt vieții.

Asasinul nu a fost prins niciodată, iar acest lucru a alimentat zvonurile potrivit cărora domnitorul Alexandru Ioan I Cuza ar fi aprobat uciderea lui Barbu Catargiu.

Noul Guvern a declarat 20 de zile de doliu, iar pentru conservatori, Barbu Catargiu a devenit un simbol al dârzeniei, cinstei și consecvenței.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Citește articolul pe rfi.ro