Pagina de istorie: Bătălia de la Verdun, una dintre cele mai sângeroase confruntări din Primul Război Mondial

Via: rfi.ro

Bătălia de la Verdun a schimbat percepția oamenilor despre război. În vara anului 1914, când combatanții plecau pe fronturile Primului Război Mondial, oamenii se hrăneau cu iluzia unui război eroic, în care soldații neînfricați luptă pentru patrie. Unii dintre combatanți le spuneau celor care îi conduceau spre trenurile care plecau pe front că se vor întoarce până la Crăciun.

În realitate, însă, Primul Război Mondial a însemnat triumful mașinilor de semănat moartea, de la mitralierele care au secerat sute de mii de vieți, la tunurile care au arătat că siguranța este un sentiment iluzoriu și la tancurile care au demonstrat că, în războiul modern, numărul mașinăriilor este mai important decât cel al oamenilor.

Zona din jurul orașului Verdun și-a câștigat porecla de Abatorul, din cauza numărului imens de vieți secerate în această regiune a Franței. În februarie 1916, tranșeele înghețate de la Verdun adăposteau 30.000 de soldați francezi, care au reușit să oprească ofensiva unei armate formate din 150.000 de soldați germani.

Antanta a trimis rapid alte zeci de mii combatanți la Verdun. Războiul ofensiv de până atunci s-a transformat într-un război defensiv, în care soldații părților beligerante au săpat tranșee, au împânzit câmpurile cu mine și au tras garduri de sârmă ghimpată. Soldații au suferit de foame, de sete, de frig și de bolile răspândite de paraziții care au năpădit tranșeele săpate în solul umed.

Unora dintre soldați le-au putrezit, la propriu, picioarele în mocirla strânsă pe fundul tranșeelor pline de șobolani și de păduchii care răspândeau tifosul și alte molime.

Bătălia de la Verdun a durat 10 luni. În acest timp, au pierit peste 300.000 de oameni. Un număr și mai mare a fost cel al răniților, mutilaților și dispăruților. Victoria a aparținut în cele din urmă armatei franceze, conduse de generalii Philippe Petain și Robert Nivelle, care au triumfat asupra trupelor conduse de Erich von Falkenhayn și de Wilhelm, principele de coroană al Imperiului German.

Însă victoria a fost una amară. Au mai trecut încă doi ani de suferințe de nedescris până când nebunia războiului a luat sfârșit. Însă totul avea să reînceapă, la o scară și mai atroce, în 1939, când Europa era cuprinsă din nou de agonia unui război mondial.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Citește articolul pe rfi.ro