Pagina de istorie: Cum l-a luat în râs Salvador Dali pe Ceaușescu

Pentru a marca simbolic momentul în care a devenit președinte al Republicii Socialiste România, după ce fusese, mai întâi, președintele Prezidiului Marii Adunări Naționale, apoi președinte al Consiliului de Stat, în 28 martie 1974 a fost organizată o ceremonie de ”înscaunare” a lui Nicolae Ceaușescu în cadrul ședinței Marii Adunări Naționale.

În ciuda faptului că liderii comuniști instauraseră cu forța republica în 1947, ei continuau să fie fascinați de însemnele și instituțiile regalității. De exemplu, Consiliul de Stat era o imitație a Consiliului de Coroană din perioada regală sau a Consiliului de Stat din perioada principatului lui Alexandru Ioan I Cuza.

Mai mult, pentru ceremonia din 1974, lui Ceaușescu i-a fost făurit un sceptru, copiat, la cererea lui, după cel al Regelui Ferdinand I. Însă în realizarea acestui obiect simbolic, însemnele regalității au fost înlocuite cu cele ale Partidului Comunist Român. În cadrul ceremoniei, eșarfa tricoloră și sceptrul făurit i-au fost înmânate lui Ceaușescu de cel mai bătrân membru al Marii Adunări Naționale, Ștefan Voitec.

Fotografia cu momentul preluării ”sceptrului republican”, apărută în presa vremii, a făcut înconjurul lumii, iar faimosul pictor suprarealist spaniol Salvador Dali i-a trimis atunci o telegramă lui Nicolae Ceaușescu cu următorul text: ”Apreciez profund actul dumneavoastră istoric de instituire a sceptrului prezidențial”. Textul ironic al telegramei a fost publicat în ziarul Scânteia din 4 aprilie 1974, pentru că zeflemeaua lui Dali nu a fost înțeleasă la București.

Ceaușescu a prețuit atât de mult însemnul puterii primit în 1974, încât îl păstra în biroul său, din Comitetul Central. Urma sceptrului lui Ceaușescu a fost pierdută după ce revoluționarii din decembrie 1989 au pătruns în sediul Comitetului Central. La începutul acestui deceniu, pe Internet un vânzător anonim a scos la vânzare ceea ce părea să fie sceptrul lui Ceaușescu, pentru suma de 3.999 de euro. Acest gest a stârnit vâlvă, însă nici până azi nu este clar dacă acel obiect a aparținut cu adevărat dictatorului comunist sau dacă a fost cumpărat de cineva.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie:http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie