Pagina de istorie: Edward al VIII-lea, regele care a dat un regat pentru… o iubire

Via: rfi.ro

Edward al VIII-lea era fiul regelui George al V-lea și nepotul regelui Edward al VII-lea. Întreaga sa viață a fost pregătit pentru a domni asupra unei țări care era cea mai mare putere maritimă și cea mai mare putere colonială. Pentru că trebuia să cunoască tradițiile Marinei Regale Britanice, Edward al VIII-lea a fost trimis la Osborne Naval College, apoi la Royal Naval College din Dartmouth.

Când tatăl său a devenit rege, în 1910, Edward al VIII-lea a devenit automat duce de Cornwall. Când a împlinit 16 ani, a primit și titlul de Principe al Țării Galilor.

Principele moștenitor era o fire voluntară. Când a izbucnit Primul Război Mondial, s-a înrolat în regimentul grenadierilor de gardă și a cerut să fie trimis pe front. Guvernul britanic s-a opus, pentru că se temea de situația în care moștenitorul tronului ar fi fost capturat de inamic. Cu toate acestea, Edward al VIII-lea a mers pe linia frontului cât de des a putut, motiv pentru care a fost decorat cu Crucea Militară. Curajul său l-a făcut popular printre soldații de pe front.

În 1918, a efectuat primul său zbor militar și apoi a primit și brevetul de pilot de aviație. După război, a făcut îndelungate turnee în diferitele părți ale Imperiului Britanic și a susținut operele de caritate menite să reducă sărăcia.

Avea o slăbiciune pentru femei, care, la rândul lor, erau atrase de el datorită celebrității. Edward al VIII-lea a fost, probabil, în anii 1920, cel mai fotografiat om. A avut o serie de relații inclusiv cu femei căsătorite, ceea ce era greu de acceptat de opinia publică britanică, în condițiile în care regele Angliei este și capul Bisericii Anglicane.

Una dintre aventurile sale avea să provoace scandal. Este vorba de relația cu Wallis Simpson, care era deja la a doua sa căsătorie.

Regele George al V-lea a murit în 20 ianuarie 1936, iar Edward al VIII-lea a devenit monarh. În primele luni de domnie, a vizitat mai multe regiuni sărace, iar simpatia pentru noul rege a crescut foarte mult. Amanta sa a introdus o acțiune de divorț și era limpede că regele intenționa să o ia de soție.

În 16 noiembrie 1936, Edward al VIII-lea a anunțat oficial acest lucru, în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Stanley Baldwin. Acesta a considerat căsătoria drept inacceptabilă. Căsătoria a fost respinsă și de alte guverne ale dominioanelor britanice, care nu au acceptat nici varianta unei căsătorii morganatice, în care amanta regelui nu ar fi primit titlul de regină, iar urmașii ei ar fi fost excluși de la succesiunea la coroană.

În aceste condiții, după aproape o lună de tensiuni, Edward al VIII-lea a abdicat, pentru a se căsători cu Wallis Simpson. În locul său, a devenit rege fratele său, George al VI-lea, tatăl actualei regine Elisabeta a II-a.

Edward al VIII-lea a primit titlul de duce de Windsor. Relațiile sale cu restul familiei regale britanice au rămas tensionate, până la moartea sa, în 1972.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Citește articolul pe rfi.ro