Pagina de istorie: Oliver Cromwell, dictatorul militar al Angliei

Via: rfi.ro

Oliver Cromwell s-a născut în 1599, într-o familie care aparținea nobilimii mijlocii. A studiat la Cambridge, unde a devenit adeptul unui curent extrem al puritanismului, care era una dintre formele radicale ale reformei protestante.

În primii 40 de ani, Oliver Cromwell a fost un personaj mai degrabă obscur, preocupat de dezbaterile religioase și de cultivarea pământului. Puritanii au început să se implice tot mai mult în viața publică, deranjați de stilul luxos al vieții de la curtea regală a Angliei. Ei se temeau că Regele Carol I Stuart va încerca să restabilească drepturile catolicilor. În concepția puritană, regatul englez ar fi trebuit să fie reformat după modelul reformelor religioase.

În acei ani, Biserica Anglicană, separată total de Biserica Catolică, adoptase tot mai multe practici protestante de pe continent, iar puterea episcopilor era înlocuită tot mai mult de puterea unor corpuri formate din clerici, așa-numiții presbiteri. În acest context, Oliver Cromwell și-a început ascensiunea politică.

În 1640, el a fost ales ca membru al Parlamentului, apoi a fost reales. S-a făcut rapid remarcat drept unul dintre opozanții Regelui Carol I Stuart. Atunci când a izbucnit războiul civil între rege și rebelii strânși în jurul celor mai cunoscute figuri ale Parlamentului, Oliver Cromwell s-a înrolat, fără nici o ezitare, în armata rebelilor.

A primit comanda unui corp de cavalerie, format din puritani. Fanatismul și lipsa de milă a luptătorilor de sub comanda sa i-au adus rapid faimă lui Oliver Cromwell, care a fost promovat până în funcția de comandant al armatei rebele. El a schimbat tacticile de luptă și armamentul rebelilor, care au obținut victorii importante.

În cele din urmă, regele a fost capturat și judecat. Rebelii l-au condamnat la moarte, iar Oliver Cromwell a fost cea de-a treia persoană care a semnat sentința suveranului său, care a fost ucis în 1649.

Oliver Cromwell a primit comanda armatei engleze care lupta pentru a cuceri Irlanda. El a condus o campanie fără cruțare, presărată cu numeroase crime. De aceea, istoricii irlandezi îl consideră drept autorul unui genocid. Tot el a cucerit și Scoția, în 1651. În aceste condiții, Oliver Cromwell devenise cel mai puternic om din Anglia.

Unii dintre partizanii săi au încercat să îl proclame rege. Însă el a refuzat și a acceptat titlul de Lord Protector, care urma să fie transmis ereditar în familia sa. Oliver Cromwell era, de fapt, un dictator militar. Însă, după moartea sa, regimul său s-a prăbușit. În 1660, monarhia a fost restaurată în Anglia. Regaliștii i-au profanat mormântul: i-au legat cadavrul cu lanțuri și l-au decapitat, ca un fel de răzbunare pentru regicidul din 1649.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Citește articolul pe rfi.ro