Pagina de istorie: Polonezii și dictatorul lor comunist, Jaruzelski

Via: rfi.ro

Generalul Wojciech Jaruzelski era atipic pentru un dictator comunist. El venise pe lume într-o familie nobiliară catolică poloneză. Părinții săi s-au refugiat, în 1939, din Polonia în Lituania, în fața invaziei naziste. Însă, după ce URSS a ocupat statele baltice, membrii familiei Jaruzelski au fost deportați de către ruși în Siberia, apoi în Kazahstan. Tatăl lui Wojciech Jaruzelski a murit în captivitatea sovietică.

Tânărul polonez a decis să se înroleze în unitățile militare poloneze create de sovietici pentru a lupta împotriva Germaniei naziste. Wojciech Jaruzelski s-a dovedit un ofițer nemilos, care a luat parte inclusiv la bătălia pentru Berlin. În Polonia, el a luat parte la reprimarea rezistenței anticomuniste. Acest lucru i-a asigurat ascensiunea, atât în domeniul militar, cât și în cel politic. Wojciech Jaruzelski și-a câștigat reputația unui dur.

În anul 1968, a fost numit ministru al Apărării și, în această calitate, a comandat trupele poloneze care au luat parte la invadarea Cehoslovaciei. În 1970, a luat parte la complotul care a dus la înlocuirea vechiului comunist Wladyslaw Gomulka cu Edward Gierek din funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Unit Polonez.

Însă comuniștii polonezi s-au trezit, în doar câțiva ani, sub o presiune formidabilă. Cardinalul polonez Karol Wojtyla a fost ales Papă al Romei, ceea ce a generat o presiune externă imensă. În plan intern, sindicatul Solidaritatea și-a intensificat acțiunile și manifesta în favoarea reformelor. În aceste condiții, generalul Jaruzelski a devenit secretar general al partidului fondat de comuniști și, totodată, prim-ministru al Poloniei. El s-a întâlnit cu liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, și cu arhiepiscopul romano-catolic Jozef Glemp, cărora le-a cerut să înceteze opoziția față de comuniști.

În fața refuzului lor, generalul Jaruzelski a proclamat legea marțială și a ordonat militarilor să îi reprime pe civili. Pentru a fugi de răspunderea directă, el a creat un Consiliu Militar al Salvării Naționale. Însă a crescut presiunea din partea statelor occidentale, față de care Polonia avea datorii semnificative. Astfel, generalul Jaruzelski a fost obligat să ia măsuri mai puțin dure.

În 1982, Lech Walesa a fost eliberat din închisoare și lăsat să lucreze ca electrician pe șantierul naval din Gdansk. În 1985, generalul Jaruzelski a demisionat din funcțiile de prim-ministru și de ministru al Apărării și a devenit președinte al Consiliului de Stat al Poloniei. În 1986, i-a eliberat pe deținuții politici, iar în 1988 a invitat Solidaritatea la dialog, în cadrul unor mese rotunde.

În încercarea de a salva comunismul, a propus formarea unei coaliții între comuniști și Solidaritatea. Lech Walesa a refuzat. În 1990, generalul Jaruzelski a fost înlocuit din funcția de șef al statului tocmai de opozantul său, Lech Walesa. În 2010, a fost chemat în Justiție pentru crimele comise, însă nu a mai răspuns pentru acestea, din cauza stării precare a sănătății sale.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Citește articolul pe rfi.ro