Pâinea românilor, apărată cu prețul interzicerii exportului de cereale

Via: rfi.ro

Ieri seară, prin Ordonanța militară, s-a decis interzicerea exporturilor de cereale, floarea-soarelui, soia, zahăr sau ulei. Este posibil să fi fost necesară o astfel de măsură. Dar ea ar fi trebuit să fie susținută și de date concrete, nu doar de declarații. Adică, să fie făcute publice cifre privind producția României, cât se exportă (intra și extracomunitar) și cât se consumă în țară. Ar fi o balanță relevantă.

Deocamdată, știm că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la porumb, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată; pe primul loc la floarea soarelui în ceea ce privește suprafaţa cultivată, dar şi la producţia realizată și pe locul al patrulea la grâu, la producţia realizată, după Franţa, Germania și Polonia.

În sezonul actual, iulie 2019 – 5 aprilie 2020, România este pe primele locuri între statele Uniunii Europene și în ceea ce privește exporturile de materii prime agricole. Astfel, România este pe primul loc la exportul de porumb în țări terțe, cu aproape trei milioane tone, la mare distanță de Bulgaria și Franța. Locul întâi la exportul de soia, cu peste 147.000 tone, Croația fiind al doilea exportator de boabe de soia din Uniunea Europeană. România este pe primul loc la exportul de floarea-soarelui, cu 137.000 tone, urmată de Bulgaria și Croația.

La exportul grâu, România este pe locul al doilea, cu 4,3 milioane tone livrate în țări terțe, după Franța, care a vândut 8 milioane tone, iar la exportul de orz se află pe locul al treilea, după Franța și Germania.

Decizia României de a suspenda exporturile de cereale nu este inedită. Procesatorii ucraineni au cerut guvernului să limiteze exporturile de cereale și de produse conexe pentru a stabiliza prețul pâinii pe piața locală. Guvernul de la Kiev a fost de acord cu producătorii locali în privința impunerii unui volum maxim pentru export.

De asemenea, Comisia Economică Euroasiatică, uniune care include Armenia, Belarus, Kazahstan și Rusia, a decis, la sfârșitul lunii martie, interzicerea exporturilor pentru semințe de floarea soarelui și boabe de soia. Interdicția de export intră în vigoare la jumătatea lunii aprilie și va fi valabilă până la 30 iunie a.c.

Trebuie spus că Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume, alături de statele agricole ale Uniunii Europene. De aceea, măsurile luate de cele două state sunt importante pentru piața internațională. Dar, deciziile țin de rațiuni care privesc piața internă.

În România, exporturile de materii prime agricole sunt realizate de traderi specializați, cel mai activ fiind o companie chineză. Producătorii agricoli români vând către firmele-trader o parte a producției, acestea depozitând-o în silozuri și vânzând-o până la următoarea recoltă. Din acest punct de vedere, măsura suspendării exporturilor, pe termen limitat, îi privește mai degrabă pe traderii de cereale decât pe producătorii autohtoni.

L-am întrebat recent, la RFI, pe un fermier din vestul țării dacă crede că ideea interzicerii exportului poate fi viabilă. Răspunsul a fost că o astfel de hotărâre ar fi „cea mai rea”. Motivul invocat? România nu are capacitate suficientă de procesare a cerealelor și, în aceste condiții, vânzarea pe piețe externe este logică.

Citește articolul pe rfi.ro