Partidul Republican preia controlul Camerei Reprezentanţilor din SUA

Via: Newmoney.ro

Republicanii au prelaut marţi controlul Camerei Reprezentanţilor a SUA, decişi să-i ceară socoteală preşedintelui democrat Joe Biden, dar ei trebuie mai întâi să depăşească disensiunile lor interne asupra alegerii liderului acestei camere a Congresului.

În urma alegerilor de la jumătatea mandatului, Joe Biden va trebui să se înţeleagă cu un Congres divizat, în care democraţii săi au păstrat controlul Senatului, dar l-au pierdut pe cel al Camerei Reprezentanţilor.

Republicanii au promis că vor profita de această poziţie politică pentru a deschide o serie de anchete împotriva administraţiei Biden, evocând de pildă afacerile fiului acestuia, Hunter Biden, retragerea din Afganistan sau modul în care a fost gestionată pandemia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Disensiuni între republicani privind alegea liderului din Camera Reprezentanţilor

Dar înainte de a lansa asemenea ostilităţi, republicanii trebuie să cadă de acord asupra persoanei care va conduce Camera Reprezentanţilor, ceea ce nu este uşor, date fiind diviziunile profunde din interiorul propriei lor formaţiuni.

    Cinci congresmeni republicani au spus de altfel public că nu-l vor vota. ”Kevin nu crede în nimic, nu are nicio ideologie”, a remarcat Matt Gaetz, membru al Camerei ce reprezintă statul Florida. Iar fără sprijinul acestora, alegerea lui Kevin McCarthy în primul tur pare compromisă, întrucât republicanii au 222 de mandate în Cameră şi au nevoie de cel puţin 218 voturi pentru.

    În acest scenariu, reprezentanţii Camerei vor continua să voteze până când îşi vor alege un preşedinte. Totuşi, Kevin McCarthy pare că ar fi oferit garanţii acestei aripi conservatoare pentru a nu se repeta istoria din 2015, când a pierdut conducerea Camerei tot după o frondă a aripii de dreapta a partidului. Pe de altă parte, el nu poate nici să meargă prea departe cu astfel de garanţii, pentru că atunci riscă să provoace nemulţumiri în rândul aripii republicane moderate.

    Dar cu toate că marja de manevră a lui Kevin McCarthy pare să fie redusă, el nu are deocamdată un concurent credibil, singura alternativă vehiculată, însă cu şanse reduse, fiind Steve Scalise.