Pe piața aparatelor de aer condiționat canicula din vară a dilatat atât volumul vânzărilor, cât și tarifele de instalare

Via: Newmoney.ro

Schimbările climatice de care se tot vor­bește la televizor au adus, după un iunie ploios, cea mai fierbinte lună iulie din ulti­mele șase decenii. Nici august nu s-a lăsat mai prejos, iar fiecare zi caniculară a făcut din aparatele de aer condiționat o marfă fier­binte.

Unele stocuri de mărci pur și simplu s-au terminat la dealeri. Aparatele mai vechi s-au dat la mâna a doua, pe OLX.ro, ca pâi­nea caldă, la suprapreț. Până și aparatele mobile, mai puțin eficiente, și-au găsit cum­părători. Iar meșterii care mon­tează astfel de instalații îți urau „Multă baftă!“ să găsești alți meseriași, care să te ajute mai devreme de săptămâna viitoare.

­

  ­­ț

  ­

  O greșeală pe care o fac mulți este că își cumpără aparate supradimensionate pentru nevoile lor. Directorul companiei Avi Compact precizează că pentru spații mai mici de 25 de metri pătrați sunt suficiente aparatele de 9.000 BTU. E nevoie de 12.000 BTU pentru suprafețe de până la 35 de metri pă­trați. „Pentru locuințe, nu sunt recomandate echipamente de climatizare mai mari de 18.000 BTU, deoarece debitul de aer este foarte mare“, spune Florin Rădu­lescu.

  Avi Compact estimează pentru 2021 o creș­tere a ci­frei de afaceri de până la 10%. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afa­ceri de aproape opt milioane de euro.

  Avi Compact vede, de asemenea, o creș­tere a cererii la țară, dar mai ales în loca­li­tățile aflate în apropierea marilor orașe. Deocamdată, spune directorul Florin Ră­du­lescu, cererile din mediul rural repre­zintă mai puțin de 1% din totalul solicită­rilor.

  Japonezii de la Daikin și chinezii de la Gree își dispută poziția de lider la nivel mondial.