Pericolul din umbră: Stimulentele adoptate în contextul pandemiei pot avea drept consecință o creștere a inflației

Via: Newmoney.ro

­

O teamă tot mai acută a investitorilor că re­centa creștere a prețurilor observată la nivel mondial s-ar putea dovedi perma­nentă a generat volatilitate pe piețele financiare internaționale la începutul lunii mai.

„Nivelul ridicat de agitație din piețe a fost confirmat de indicele de volatilitate evaluat de CBOE, care reprezintă un instrument de măsurare a «fricii» pe piețe prin intermediul prețurilor opțiunilor pe S&P 500. Acesta a crescut până la 23,73 puncte, un nivel care nu a mai fost atins de două luni“, a punctat și Radu Puiu, research analyst la XTB, casă de brokeraj și companie de investiții.

Principala cauză a vânzării de active riscante a fost noul val de îngrijorări le­gate de inflație, a cărei evo­luție ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale din Statele Unite să majoreze ratele do­bânzilor sau să înăsprească condițiile de politică monetară mai rapid de­cât se aștepta toată lumea.

  ­

  Creșterea prețurilor materiilor prime și dificultățile de reaprovizionare i-au determinat pe managerii din industria bunurilor de larg consum să-și avertizeze clienții cu privire la potențiale scumpiri. Indicele Bloomberg Commodity Spot, care urmărește evo­luția prețului a 23 de materii prime, a crescut în această primăvară la cel mai înalt nivel în aproape un deceniu.

  Acest lucru a împins prețul producției globale la cel mai înalt nivel din 2009, iar costurile de producție din SUA – la niveluri nemaivăzute din 2008, potrivit datelor JP Morgan Chase & Co. și IHS Markit. Multe companii au avertizat deja că nu mai pot aștepta ca această creștere „temporară“ a pre­țurilor să treacă. Prin urmare, consumatorii se pot aștepta la o majorare a prețu­ri­lor pentru o gamă largă de produse, de la saci de gunoi la haine pentru copii.

  În plus, guvernatorul BNR, Mugur Isă­rescu, a precizat că banca centrală nu vede motive ca do­bânda-cheie de politică mo­netară, înjumătă­țită în ultimul an până la nivelul de 1,25%, să fie redusă și mai mult.

  „Pe plan monetar, nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale ratei de poli­tică monetară și suntem pregătiți să asigu­răm flexibilitatea obiectivelor noastre de inflație, având în vedere nivelurile destul de ridicate ale datoriei“, a comentat Isărescu.

  De altfel, BNR a menținut dobânda la șe­dința din mai. Conform comunicatului tran­s­mis, previziunile cu privire la dinamica in­fla­ției au fost revizuite în sus. Îndeosebi pe termen scurt.

  Indicele Bloomberg Commodity Spot, care măsoară evoluția a 23 de materii prime, a crescut cu peste 70% față de recordul minim al ultimilor patru ani, atins în martie 2020.