Peste 70.000 de români locuiesc în spații „informale”

Via: rfi.ro

Cel mai mare număr de așezări informale a fost identificat în județe precum Harghita, Sălaj, Prahova si Sibiu. Cele mai populate așezări informale se regăsesc în județele Ilfov, Brașov, Covasna și Bihor, unde numărul mediu de locuitori variază între 250 locuitori și 1.500 locuitori.

Aproape jumătate din locuitorii așezărilor informale nu au un loc de muncă

Raportul releva faptul ca aproximativ 40% din locuitorii așezărilor informale nu au un loc de muncă, iar situația este reflectată și de structura veniturilor. În medie, din totalul unităților destinate locuirii, peste 70% dintre acestea au acces la un drum de interes local. Totuși situația este extrem de diferită în cazul locuințelor situate în municipii, unde numai 40% dintre aceste au acces la infrastructura de drumuri, fiind probabil amplasate în zone periferice și slab conectate cu restul zonei.

Si conectarea la rețeaua de electricitate, inclusiv în mod ilegal, este de 77% în cazul unităților destinate locuirii, fără a exista o diferență semnificativă pe medii rezidențiale.

Rata analfabetismului în așezările informale

Un procent important din populația așezărilor informale este reprezentat de persoane cu vârste de peste 10 ani care nu au absolvit nicio școală, respectiv 22% din totalul rezidenților la nivelul așezărilor informale pentru care au fost furnizate aceste date.

Procentul ridicat (44%) al persoanelor fără nicio școală absolvită la nivelul orașelor poate fi explicat în contextul particular al dificultății privind furnizarea de servicii publice, în special pentru grupurile vulnerabile, în cazul orașelor mici și mijlocii, aflate în declin.

Tot la nivelul orașelor se înregistrează și cea mai ridicată pondere a persoanelor cu vârste peste 10 ani analfabete (2.353 de persoane, reprezentând 20% din totalul populației așezărilor informale pentru care au fost furnizate date).

Citește articolul pe rfi.ro