Piața de birouri din România e în creștere, în pofida inflației, crizei energetice și problemelor economice apărute pe fondul războiului...

Via: Newmoney.ro

­

Este efectul neașteptat al creșterii facturilor la curent și gaze: angajații români și-au adus aminte că pot face economie la uti­li­tăți acasă dacă plătesc transportul până la birou. Schimbarea s-a făcut simțită odată cu sfârșitul verii, când tot mai mulți dintre cei care se obișnuiseră să lucreze din confortul pijamalei purtate în sufra­gerie au descoperit că asta costă mai mult decât erau dispuși să plătească.

Facturile la curent din vară, de peste două ori mai mari decât cele de anul trecut, i-au stimulat pe mulți dintre corpora­tiștii români să aglomereze din nou metroul, autobuzele sau tramvaiele, după caz.

  Efectul direct se vede în privința service charge-urilor, adică a cheltuielilor de admi­nistrare și funcționare plătite de către companii pentru spațiile de birouri închiriate, explică Ionuț Petcu. „Acestea sunt formate aproape integral din costurile utilităților și astfel am înregistrat o creștere a service charge-urilor de până la 0,5 euro/metru pătrat pe lună“, precizează specialistul de la SVN România. La prima vedere nu pare mult, dar când o firmă închiriază 5.000 sau 10.000 de metri pătrați, costurile încep să se adune.

  „Cel mai important factor care se înregistrează în prezent pe segmentul de birouri este scăderea semnificativă a livră­rilor, care se va accentua și mai puternic în 2023 și 2024 – mai ales în București, ca urmare a procesului foarte dificil de autori­zare“, precizează Ionuț Petcu.

  El amintește că o altă piață puternică, Cluj-Napoca, a doua ca volum și ca impor­tanță la nivel național, a trecut deja prin aceeași situație. „Livrările s-au redus puternic, iar pipeline-ul (proiectele aflate în fază de dezvoltare, n.r.) e, de asemenea, foarte scăzut, ceea ce a făcut ca rata de neocupare pe piața locală clujeană să scadă sub 5%“, precizează Ionuț Petcu.

  Ținând cont de toți acești factori, plus apetitul neașteptat al angajaților pentru viața de birou, este probabil ca prețul unui metru pătrat să crească în viitorul apropiat. „Estimăm că piața de birouri va redeveni una a proprietarilor, iar chiriile se vor afla sub o presiune din acest punct de vedere, mai ales în ceea ce privește clădirile de top, cu amplasamente foarte bune și specificații de top“, spune Ionuț Petcu.

  Unele piețe, precum cea din Londra, par să fi rămas la fel de puternice ca înainte de război sau chiar ca înainte de pandemie. O privire mai atentă arată însă că suferințele sunt și aici destul de mari. Potrivit datelor CoStar, companie care înregistrează datele de pe piața imobiliară din 2005, creșterea numărului de joburi care pot fi realizate de acasă a lăsat goale spații de birouri care în­sumează 31 de milioane de metri pătrați. Este cel mai ridicat total de la începuturile statisticilor realizate de CoStar, mult peste ce s-a văzut în criza finan­ciară din 2008. Cu toate astea, chiriile sunt cu doar 1% sub vârful de dinaintea pan­demiei de COVID-19.

  ­

  Doar 9% dintre dezvoltatorii de pe piața din Franța cred că îmbunătățirea dotărilor și a serviciilor legate de mobilitatea soft (biciclete, trotinete etc.) nu ar conta la co­mercializarea unui activ, arată o cerce­tare realizată de subsidiara Knight Frank din Franța. Altfel spus, niciun investitor din regiunea Île-de-France nu ar lua în calcul o clădire nouă de birouri fără o parcare ex­tinsă pentru vehicule pe două roți, plus stații de încărcare.

  O ofertă publicată de agenția Jones Lang LaSalle pentru un birou de 150 de metri pă­trați de pe bulevardul Haussmann, din buri­cul târgului de pe Sena, prevedea în ulti­mele zile ale lunii septembrie 2022 o chirie de 621,5 euro/mp, contract pe trei ani, cu imo­bilul liber de la 1 octombrie.