Plângere penală și amenzi pentru valul de poluare pornit de la un incendiu din Periș

Via: rfi.ro

Operatorului i-au fost impuse și măsuri de ecologizare a perimetrului, cu termen de finalizare 30 iunie.

Joi după-amiază, incendiul a fost stins de echipele ISU. Zona este încă supravegheată de două autospeciale și de laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului.

„În ultima vreme ne confruntăm cu multe incendieri ale vegetației, deșeurilor și chiar anvelopelor, aceste fapte având autori necunoscuți. Acestea sunt extrem de periculoase pentru populație pentru că îi crează un mare disconfort și riscă să pună în pericol chiar viața sau bunurile acesteia. Riscul este cu atât mai mare cu cât cei care ard miriştile nu asigură și supravegherea și, de cele mai multe ori, aceste incendii scapă de sub control și se extind. Suntem în plină pandemie de coronavirus. E important să avem cu toții conștiință de mediu înainte de a incendia deșeuri, anvelope sau vegetație. Să facem orice care ne poate face trecerea mai ușoară prin această perioadă “, a comentat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Marți, un incendiu de proporții s-a produs pe circa 30.000 de mp la o fostă fermă de porci din Periș, județul Ilfov. Incendiul de vegetație din acest perimetru s-a extins, inclusiv la fostele bataluri de dejecții, iar populația din zonă a resimțit „mirosul greu și extrem de deranjant”.

Echipele ISU au intervenit pentru stingerea incendiului iar Agenția Națională pentru Protecția Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil, în cursul întregii zile de miercuri, concentrațiile din aer în localitățile din proximitatea incendiului. Măsurătorile nu au depistat depășirea valorilor limită a poluanților, prin urmare laboratorul mobil a fost mutat și în comuna Corbeanca, pentru a monitoriza valorile de calitate a aerului. Conform simulărilor Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum, se apreciază că, în cursul nopții de joi, circulația aerului va fi relativ slabă (sub 25 km/h) și se va realiza predominant dinspre vest-sud-vest către est-nord-est, ceea ce înseamnă că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare în zona de nord a Capitalei.

Citește articolul pe rfi.ro