Ploaia, panaceu pentru poluarea provocată de incendiile cu anvelope

Via: rfi.ro

În lipsa unui sistem de alertă, bucureștenii au aflat târziu că e indicat să nu aerisească locuințele în această dimineață, iar cei care obișnuiesc să alerge dimineața, ar fi totuși indicat să n-o facă.

În alte state însă, nivelul de poluare este anunțat precum datele meteo, iar atunci cei mai vulnerabili la acest gen de poluare pot fi protejați, explică pneumologul Florin Mihălțan.

Florin Mihălțan: Din punctul de vedere al expunerii este o relație directă, mai ales pentru pacienții cronici cu boli respiratorii. În primul rând bolnavul cu emfizem, bronșită sau astm și bolnavii cu boli cardiovasculare. Există o legătură între nivelul de poluare și numărul de acutizări pe care îl pot face cu presiune pe camera de gardă.

Există un panaceu pe care îl oferă tot natura în momentele de poluare, anume ploaia.
În momentul în care plouă e cu atât mai mult bine să deschidem geamul pentru că acei factori poluanți se rarefiază din atmosferă și se depun pe suprafața solului.

Al doilea lucru de care trebuie ținut cont și care se face ca un anunț zilnic în alte țări odată cu buletinul meteorologic, este evitarea momentelor de vârf ale factorilor poluanți.

Al treilea lucru important este ceea ce se face ca strategie națională. Din acest punct de vedere lizierele de verdeață sunt cele mai benefice. Fie că se aplică în jurul blocurilor, fie că se aplică în prezența parcurilor și a momentelor de alternare cu zone de maxim trafic poluant, sunt un element foarte important pe termen lung.

Să nu uităm și activitățile ecologice care sunt foarte importante în marile aglomerații urbane. Trecerea pe mașini hibrid și mașini electrice.

Apoi e faptul că trebuie încurajată și educată populația în a folosi mai repede mijloace de transport nepoluante, de la bicicletă până la mașini electrice. Să nu uităm un alt punct important. Cei mai expuși sunt copiii și vârstnicii. În momentele de poluare maximă ei trebuie să fie cei cu precauții suplimentare atunci când ies din casă.

Rep: Într-un moment cum a fost acesta în care am fost anunțați după, rămâi în casă sau ieși?
FM: Dacă se ține cont și se face o anunțare regulată a nivelului în 24 de ore, ea este extrem de funcțională în a avertiza pe cei care doresc să iasă din casă în momentele în care lucrurile sunt în scădere, nu în momentele de vârf. Dacă anunțul se face după ce s-a instalat momentul de vârf, sigur că unii dintre ei au avut această expunere și au aceste riscuri incluse în momentul ieșirii din casă.

Rep: Ca persoane particulare putem, într-adevăr, să ne facem propria monitorizare, există tot felul de aplicații care îți indică…
FM: Da, există multe aplicații. Există semnale care se fac și pe Europa, dar și pe diferite țări cu acele vârfuri care se înregistrează de maximalizare a poluării și minimalizarea ei.

Rep: Și dacă sunt pe roșu ce facem?
FM: Atunci e mai bine ca cei care avem aceste afecțiuni cronice să nu ieșim din casă.

Citește articolul pe rfi.ro