Politolog german: Bosnia nu va deveni niciodată membru al UE având Constituția de la Dayton

Via: rfi.ro

Site-ul avaz.ba publică un interviu cu politologul german, expert în afaceri balcanice, Bodo Weber despre ideea de mini Schengen în Balcani, conceptul de popoare constituante în Bosnia și Herțegovina, dar și despre raportul Comisiei Europene privind progresele țării pentru aderarea la UE.

„Inițiativa mini Schengen a fost lansată ca mijloc de promovare politică personală a președintelui sârb, Aleksandar Vučić și a primului ministru albanez, Edi Rama. Dar și ca o reacție de înțeles din partea Albaniei și Macedoniei de Nord la blocada rușinoasă privind deschiderea negocierilor de aderare la UE făcută de președintele francez, Emmanuel Macron”, declară politologul german.

Mini Schengen este o zonă de cooperare economică între Serbia, Albania, Macedonia de Nord și Kosovo. Un acord în acest sens a fost semnat pe 10 octombrie 2019, la Novi Sad.

Bodo Weber consideră, pe de altă parte, că în ceea ce privește reformele politice, economice și ale statului de drept, nu există aproape deloc de progres. „Elitele guvernante din Bosnia și Herțegovina nu sunt pregătite să răspundă cererilor serioase ale reformelor structurale, de la sistemul judiciar la reformele constituționale.”

„Comisia, cu raportul și avizul său de anul trecut, după un deceniu de politici incoerente, a făcut o schimbare majoră. Ea a prezentat în mod clar și deschis adevărata imagine a Bosniei și Herțegovinei și a precizat că țara, cu starea actuală a instituțiilor, politicii, statului de drept și economiei, care rezultă din constituția de la Dayton, nu va deveni niciodată membru al Uniunii Europene. UE a descris primele etape și principiile de bază ale reformelor structurale serioase, inclusiv cele constituționale,” este de părere politologul german.

Acesta a denunțat și acordul de la Mostar la care au ajuns, anul acesta, politicienii de etnie bosniacă de la HDZ și cei croați (SDA), privind împărțirea orașului pe etnii așa încât să se poată organiza alegeri pentru prima dată în 10 ani:

„Comunitatea internațională a cedat acestor eforturi nedemocratice din spatele formulării referitoare la reprezentarea legitimă a popoarelor constituante.

Susținerea acordului murdar care, aparent, a abuzat de verdictul Curții Europene a Drepturilor Omului, duce la distrugerea permanentă a orașului Mostar, sub forma unei diviziuni etno-teritoriale în trei zone urbane croate și trei bosniace”.

”Acest acord, continuă Bodo Weber, este profund anti-european, este în esența sa contrar principiilor reformei constituționale stabilite de Comisia Europeană în aviz, care are ca scop schimbarea felului în care se iau decizii de instituțiile din Bosnia și Herțegovina, pe principiul consensului între cele trei popoare constitutive”.

Constituția de la Dayton, semnată în 1995, după încetarea războiului din Bosnia, a stabilit că Statul Bosnia și Herțegovina este o federație formată din Bosnia-Herțegovina și Republica Srpska. Deși este foarte descentralizată în entitățile sale, Bosnia și Herzegovina are în continuare un guvern central, cu o președinție rotativă reprezentată de cele trei etnii, o bancă centrală și o curte constituțională.

Este NU-ul bulgar mai puternic decât DA-ul european?

Aceasta este întrebarea pusă de publicația www.slobodenpecat.mk. Potrivit acesteia, înalți responsabili ai UE asigură că prima reuniune interguvernamentală va avea loc în decembrie, când ar urma să fie antamate negocierile de aderare ale țării la blocul european.

Citește articolul pe rfi.ro