Polonia intenționează să-i ceară Germaniei reparații de război în valoare de 1.3 trilioane $

Via: rfi.ro

Subiectul reparațiilor de război pentru Polonia din partea Germaniei nu este nou. Guvernul polonez a pus problema pe agenda publică încă cel puțin din 2017. Ieri însă, adică în ziua comemorării a 83 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia a făcut oficial publică solicitarea reparațiilor în valoare de 6 trilioane 200 mlrd de zloți sau 1.3 trilioane de dolari.

Solicitarea încă nu are statut juridic, însă în viitorul apropiat, în baza raportului menționat, vor fi elaborate acte juridico-politice de către instituțiile reprezentative ale statului polonez. Altfel spus, probabil va fi supusă votului în parlamentul polonez o rezoluție ce va codifica pretențiile Poloniei pentru reparații de război. Ulterior această rezoluție va fi înmânată guvernului german. Trebuie să menționăm în acest sens că este vorba anume de reparații și nu compensații sau despăgubiri, termeni pe care guvernarea partidului Lege și Justiție îi diferențiază și încearcă să-i codifice juridic în mod expres.

PiS își asumă politic lansarea dezbaterii despre reparații

În după-amiaza zilei de ieri, în Palatul Regal din centrul istoric al Varșoviei, un palat distrus în 1939 și 1944 și reconstruit abia în anii 80 ai secolului trecut, și deci un loc reprezentativ pentru distrugerile suferite de Polonia în cei șase ani ai războiului, deputatul Arkadiusz Mularczyk, șeful comisiei parlamentare pentru evaluarea pierderilor din cel de-al Doilea Război Mondial ca rezultat al invaziei Germaniei naziste a prezentat un raport în trei volume și l-a făcut public pentru ca în viitorul apropiat acesta să devină obiect al dezbaterilor publice. În acest raport sunt descrise pierderile suferite în timpul războiului și prezentată argumentarea pentru solicitarea reparațiilor de război. Mai trebuie adăugat că raportul a fost asumat politic de practic toți liderii partidului Lege și Justiție, cu excepția președintelui Duda care nu a fost prezent la lansarea raportului.

Ce înseamnă asumarea politică și publică a acestui raport de către partidul de guvernare din Polonia? Mai întâi de toate, din punct de vedere juridic ar însemna negarea deciziei luată de guvernul Republicii Populare Polone din 23 august 1953, decizie prin care Polonia renunța la despăgubirile de război din partea Germaniei Federale. Trebuie menționat că tot în august 1953, toate statele vestice care fuseseră în război cu Germania nazistă au renunțat la solicitarea reparațiilor de război. De partea Poloniei, acea decizie, evident cu putere de tratat, a fost publicată în registrul de acte oficiale ale ONU. Așadar, din punct de vedere al dreptului internațional acel act are putere juridică până în prezent. Decizia din acel moment a fost semnată de liderul Poloniei comuniste de atunci Bolesław Bierut. Ei bine, în prezent printre liderii marcanți ai partidului Lege și Justiție prevalează opinia că Bierut nu a fost un lider legitim al Poloniei, fiindcă Polonia era la acel moment sub ocupație sovietică și deci orice act de acest fel ar fi fost nelegitim.

Pe calea revizionismului istoric?

Imediat după lansarea raportului și discursurilor de asumare publică a raportului, spațiul public polonez a fost inundat de opinii atât de susținere, cât și de condamnare a ceea ce pentru unii reprezintă un act de revizionism istoric.

Citește articolul pe rfi.ro