Povestea braseriei Zexe: De la meniul clasic la fantezia cofetăriei franceze

Via: Newmoney.ro

De cele mai multe ori, antreprenorii își pregătesc copiii pentru a prelua aface­rile familiei. Există însă și cazuri în care moștenitorii își fac propriile businessuri. Se întâmplă, cu acordul și cu spriji­nul părinților, (și) la Braseria Zexe.

Este jumătatea lui septembrie și vara nu dă impresia că ar vrea să plece. În fața Braseriei Zexe, de pe Bulevardul Aviatori­lor din București, galantarul cu înghețată te întâmpină cu o explozie de culori.

Braseria Zexe. Afaceri de peste 600.000 de euro

La una dintre mese, cu mai multe registre pe masă, Ana Consulea (30 de ani), acțio­narul majoritar al Braseriei Zexe, discută cu unul dintre angajați. Chiar dacă este trecut de ora 19.00 și se lasă ușor seara, clienții sosesc și comandă de la gustări la prăjituri și vin.

Ana Consulea vorbește cu plăcere de businessul pe care l-a început în aprilie 2016 și l-a adus anul trecut la o cifră de afa­ceri de peste 600.000 de euro.

  „Avem o creștere organică, de circa 30% pe an“, explică ea, mărturisind că abia acum începe să facă trecerea de la un business mic la unul serios, care peste doi ani ar urma să depășească pragul de un milion de euro. E și unul dintre motivele pentru care toți angajații din managementul firmei merg la cursuri pentru a învăța cum se fac afacerile.

  „Toată lumea este la cursu­ri. Și eu tot de acolo vin“, adaugă tâ­năra antreprenoare.

  Valoarea banilor. Ana Consulea nu a ajuns întâmplător în alimentație pu­blică

  Tatăl ei, Alexandru Consulea, este fon­datorul restaurantelor Zexe, trei la nu­măr în acest moment, cu un al patrulea așteptat să fie deschis în câteva zile.

  „Am lucrat în restaurantele tatălui meu de la vârsta de 16 ani“, spune Ana Consulea. Și nu doar ea, ci și ceilalți trei frați ai ei: Alexandru (29 de ani), Diana (27 de ani) și mezinul Ștefan (aproape 11 ani), care a început deja să spele vase.

  „Când au avut nevoie de bani peste bu­getele mi­ni­male pe care le ofeream, i-am chemat la muncă. Au ajutat la bar, în bu­cătărie, apoi au ieșit și pe sală“, comple­tează Alexandru Consulea (tatăl), adău­gând că a procedat astfel pentru a le ară­ta copiilor cât de greu se câștigă banii.

  Acum, cei mari au, fiecare, afacerile lor – Alexandru are o companie de imobiliare, iar Diana a preluat un business mai vechi al Anei, de aranjamente florale. Este convins că tactica sa a fost una reușită. „Nu le-am oferit mașini scumpe. Au înce­put cu cele de 3.000-5.000 de euro“, spune fondatorul restaurantelor Zexe, care au generat anul trecut o cifră totală de afa­ce­ri de aproximativ 2,5 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

  Lecția odată învățată, Ana Consulea și-a înființat prima firmă, cea de aranjamente florale, încă de pe când avea doar 18 ani. Și chiar dacă a început să facă bani frumoși din flori, a continuat să lucreze și în restaurantele tatălui. Își amintește că se trezea la 4.00 dimineața pentru a învârti la sarmale, iar în timpul zilei lucra ca barman sau ca ospătar.

Citește articolul pe Newmoney.ro