Președintele „de neclintit” al Parlamentului din Liban va fi cauza viitoarei crize politice din țară

Via: rfi.ro

La 14 octombrie 2021, viețile cetățenilor din Beirut au fost zdruncinate de ciocnirile armate mortale care s-au întâmplat chiar în locul unde a început războiul civil din Liban între 1975 și 1990.

Șase persoane au fost ucise din cauza rivalilor înarmați care au tras unul în celălalt, în timp ce civilii și elevii s-au adăpostit pentru a-și salva viețile, având sufletele împietrite la gândul că Libanul este foarte aproape de un conflict total între confesiunile religioase.

Ciocnirile din octombrie au izbucnit atunci când un protest al celor două partide șiite libaneze, Hezbollah și Amal, a ajuns la sensul giratoriu Tayouneh, care leagă cartierul creștin Ain El Remmaneh de bastionul șiit Chiyah.

În prezent, cele două tabere rivale joacă un rol extrem de important în următoarele acțiuni politice din Liban, după alegerile parlamentare de duminică. Miza este viitorul acestei țări care trece printr-o criză economică devastatoare, care necesită sprijin din partea FMI, acesta cerând în schimb un guvern funcțional.

Rezultatele votului de duminică au fost rezumate în titlurile de săptămâna aceasta, anunțând: „Hezbollah și aliații săi pierd majoritatea parlamentară”. Publicațiile au lăudat recordul de 13 locuri câștigate de noii politicieni reformatori care au pătruns într-un sistem acaparat de partide și interese.

Dar bucuria victoriei a fost atenuată de constatarea sumbră că alegerile de duminică au pregătit terenul pentru runde de negocieri în spatele cortinei și blocaje, în cel mai bun caz, sau acte de violență, în cel mai rău caz.

În lipsa majorității absolute în parlamentul libanez de 128 de locuri, cele mai mari grupuri din noul parlament sunt cele două tabere politice care s-au confruntat și și-au aruncat acuzații la sensul giratoriu Tayouneh anul trecut.

Alegerile din 2022 ar fi putut vesti o ascensiune istorică a noilor politicieni reformiști în Parlament. Dar următoarea etapă în procesul democratic din Liban îl implică pe cel mai vechi membru al Parlamentului.

Este vorba despre Nabih Berri, o personalitate importantă pe scena politică postbelică din Liban și imaginea a tot ceea ce este rău în sistemul politic din țară, potrivit criticilor.

Pentru mulți libanezi care au votat pentru schimbare, Berri este întruchiparea unui sistem care a paralizat scena politică, a provocat colaps economic și tipul de gestionare necontrolată care a dus la explozia mortală din 2020 din portul Beirut. „El întruchipează toate greșelile din sistemul politic din Liban, care în prezent nu este doar o cleptocrație, ci și o gerontocrație”, a afirmat Karim Emile Bitar, directorul Institutului de Științe Politice de la Universitatea Saint Joseph din Beirut.

Protestatarii spânzură portretul lui Nabih Berri după explozia din 2020 din portul Beirut
Sursa imaginii:
AFP via France 24

„Chintesența dinozaurului politic libanez corupt”

La exact o săptămână după alegerile din 15 mai, este de așteptat ca parlamentarii nou aleși din Liban să-și înceapă activitatea după expirarea mandatului actualei adunări.

Prima lor sarcină va fi alegerea unui nou președinte al parlamentului, funcție pe care Berri, în vârstă de 84 de ani, o deține din 1992. După trei decenii în această funcție importantă, Berri, liderul partidului șiit Amal, candidează pentru un al șaptelea mandat consecutiv și nu are intenția de a se retrage.

Citește articolul pe rfi.ro