Prețul petrolului american revine pe plus, după o cădere dramatică

Via: rfi.ro

Un baril de petrol West Texas Intermediate pentru livrare în mai se tranzacționa marți dimineață la 1,10 dolari, față de un preț de închidere de -37,63 de dolari luni seara la New York, acesta fiind cel mai scăzut nivel din momentul în care NYMEX a deschis tranzacțiile futures pe petrol în 1983.

Negocierea contractelor pentru luna mai se încheie marți. Frenezia care a aruncat luni prețurile pe un teritoriu negativ pentru prima dată este explicată de graba vânzătorilor de a găsi un cumpărător capabil să intre în posesia fizică a mărfii.

”Contractul WTI pentru luna mai expiră marți, ceea ce îi forțează pe titularii de contract să accepte livrarea fizică”, a explicat ANZ Bank.

”Cu capacitățile de stocare care se completează rapid (…) există teama că nu este loc de depozitare”.

Prăbușirea de luni, spun analiștii, se datorează parțial saturației depozitului de petrol din Cushing, Oklahoma, unul dintre cele mai mari din Statele Unite.

Piața, subliniază operatorii, se concentrează asupra contractelor pentru luna iunie. Pentru acestea din urmă, barilul valora marți dimineață în Asia mai mult de 21 de dolari, față de 20,43 de dolari la închiderea din New York cu o zi înainte.

Citește articolul pe rfi.ro