Prețurile petrolului au scăzut marți cu 4%

Via: Newmoney.ro

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu 4%, în tranzacţii volatile, presate de datele slabe referitoare la cererea din China, de perspectivele economice negative la nivel mondial şi de un dolar american mai puternic, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în martie au scăzut cu 3,81 dolari, sau cu 4,4%, la 82,10 dolari pe baril, acesta fiind cel mai mare declin zilnic din mai mult de trei luni.

Preţul ţiţeiului american WTI a scăzut cu 3,33 dolari, până la 76,93 dolari pe baril, sau cu 4,1%, cea mai mare scădere din mai mult de o lună.

Ambele valori de referinţă au crescut cu 1 dolar pe baril la începutul sesiunii.

    Activitatea fabricilor din China s-a redus, de asemenea, în decembrie, deoarece creşterea infecţiilor a perturbat producţia şi a afectat cererea, după ce Beijingul a eliminat în mare măsură restricţiile anti-COVID.

    Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat duminică că economiile Statelor Unite, Europei şi Chinei încetinesc simultan, făcând ca 2023 să fie mai greu decât 2022 pentru economia globală.

    Dolarul a înregistrat marţi cea mai mare creştere de o zi în mai mult de două săptămâni. Un dolar mai puternic poate reduce cererea de petrol, deoarece mărfurile denominate în dolari devin mai scumpe pentru deţinătorii de alte valute.

    Miercuri, piaţa va analiza minutele reuniunii de politică monetară a Rezervei Federale din decembrie. Fed a majorat ratele dobânzilor cu 0,50 de puncte procentuale, în decembrie, după patru creşteri consecutive de 0,75 de puncte procentuale fiecare.