Prima stradă smart din Cluj, inaugurată în 15 mai

Via: rfi.ro

O stradă din cartierul clujean Mărăşti va fi amenajată după un proiect pilot ce prevede nu doar mai mult spaţiu pentru pietoni, ci şi dotări high tech. Bănci cu prize de încărcare pentru telefoane, stâlpi de iluminat public inteligenți și alte dotari moderne fac din strada Piuariu Molnar prima stradă smart din Cluj-Napoca. De ce această strada este considerată smart spune primarul Emil Boc.

”Este prima stradă smart pentru că are stații de încărcare pentru mașini electrice, are mobilier urban dotat cu prize USB pentru încărcarea telefoanelor sau a tabletelor. De asemenea, are un sistem de irigare modern, bazat pe senzori. Nu în ultimul rând, are pavaje nu marcaje tactile pentru persoanele cu dizabilități și un sistem de iluminat bazat LED, cu gestiune de la distanță, într-un cadru în care avem peste 48 de arbori plantați”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Strada a fost complet regândită și refăcută, astfel încât să dea mai multă importanță pietonilor și mijloacelor de transport mai puțin poluante. Trotuarele au fost lărgite și refăcute din granit.

Strada reamenajată are și cișmele cu apă potabilă, din loc în loc, locuri de parcare pentru biciclete, bănci, peste 50 de arbori care să rețină emisiile de dioxid de carbon, iluminat festiv și arhitectural. De altfel, proiectul a avut ca obiectiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon, generate de transportul rutier motorizat din zonă, încurajarea mersului pe jos, dar și cu bicicleta.

Proiectul european a presupus amenajarea a aproximativ 5000 de metri pătrați.

Valoarea totală a investiției este de 5,96 milioane lei. 85% din sumă a fost asigurată din bani europeni, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pin Programul Operațional Regional, 13 procente au fost asigurate de la bugetul de stat și 2% din bugetul municipiului Cluj-Napoca.

Citește articolul pe rfi.ro