Eugen Voicu, unul dintre cei mai longevivi administratori de active de pe piața românească, a pus bazele Meta Estate Trust în primăvara anului trecut, cu credința că micii investitori care cumpără un apartament pentru a-l închiria ar aprecia un instrument financiar care să le aducă randamente similare, cu mai puține bătăi de cap.
Până să ajungă la micii investitori, a trebuit să-i convingă însă pe cei mai mari. De-a lungul anului trecut, Meta a făcut două plasamente private în valoare cumulată de aproximativ 15 milioane de euro, la care au participat mai mulți antreprenori și executivi cu notorietate – Dragoș Bonea (fondator Delta Studio), Ionuț Nicolescu (cofondator SVN România), Adrian Viman (fost CEO Kaufland Germania), consultantul Adrian Stanciu, Marian Alecu (acționar City Grill) sau Oriol Casellas Deig (fost director de dezvoltare la Veranda Mall).
Până la urmă, dincolo de investițiile concrete care au fost făcute cu acești bani – în principal au fost plătite avansuri pentru apartamente aflate în faze incipiente de dezvoltare –, o garanție importantă au reprezentat-o cei 27 de ani de experiență pe care Voicu îi are în zona administrării de fonduri, prin compania Certinvest. Un business, de altfel, în care a crezut atât de mult, încât l-a răscumpărat în 2010 de la grupul Aviva, după ce îl vânduse în 2007.
„Obiectivul principal este listarea pe piața principală a Bursei de Valori București. Neavând un istoric de trei ani – condiție obligatorie pentru prezența pe această piață –, am decis să facem primul pas pe AeRO“, sintetizează Eugen Voicu parcursul viitor al Meta Estate Trust. Tot el ține să sublinieze o chestiune de nuanță pentru viitorii investitori: compania va avea componente de real estate investment trust (REIT) fără să fie un astfel de fond imobiliar în toată puterea cuvântului. Tehnic vorbind, un REIT clasic – instrument financiar frecvent întâlnit pe bursele străine – obține venituri din închirierea unui portofoliu de proprietăți.
Detalii financiare, precum capitalizarea bursieră anticipată, nu erau publice înainte de închiderea acestei ediții, listarea aflându-se într-un proces de avizare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cert este însă că freefloatul, adică volumul de acțiuni disponibile la tranzacționare, va fi unul ridicat, de aproximativ 50% din total.
Matematic, cifrele sunt în favoarea Meta. Pe bursă însă, mai ales în noile condiții, capriciile investitorilor sunt impredictibile, iar nu de puține ori rezultatele financiare și perspectivele unei companii nu sunt un argument suficient de convingător.
Deși e promotorul proiectului, Eugen Voicu nu se mai regăsește în fruntea listei celor mai mari investitori din Meta Estate Trust.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.