Principalul sindicat din Coreea de Sud suspectat de legături cu regimul comunist din Nord

Via: rfi.ro

Birourile Confederației Sindicatelor din Coreea (KCTU) din centrul Seulului au fost percheziționate, unii dintre membrii acesteia fiind suspectați că au „legături cu Coreea de Nord”, a declarat NIS. Oficial, Seul este încă în război cu Coreea de Nord, iar legea de securitate națională prevede că deținerea de produse și publicații nord-coreene, precum ziarul de stat, Rodong Sinmun, poate fi o infracțiune.

„Împreună cu Agenția Națională de Poliție din Coreea, am condus propria noastră investigație timp de câțiva ani asupra presupuselor legături ale suspecților cu Coreea de Nord”, a declarat un oficial NIS pentru AFP. „Pe baza probelor, am considerat că este necesară o anchetă obligatorie și am efectuat acest raid după ce instanța a emis un mandat de percheziție și sechestru”, a adăugat el.

KCTU a numit raidul poliției drept unul „barbar”. A acuzat, de asemenea, administrația conservatoare din Seul de „complot” împotriva ei. Această organizație, care reunește mai multe sindicate, este legată în mod deosebit de greva majoră a camionagiilor din sectoarele carburanților și oțelului din perioada noiembrie – decembrie 2022. Greva nu a încetat decât după ce președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol le-a ordonat șoferilor să se întoarcă la muncă, amenințându-i cu amenzi sau chiar închisoare.

Acuzați de participarea la activități pro-Pyongyang sau de spionaj pentru Coreea de Nord, mii de oameni, inclusiv activiști sindicali, au fost deja închiși de guvernele militare din Coreea de Sud în ultimele decenii.

Foarte controversată, legea securității naționale adoptată în 1948 este considerată de Națiunile Unite drept un obstacol serios în calea libertății de exprimare în Coreea de Sud.

Anul trecut, doi sud-coreeni, inclusiv un căpitan al armatei în serviciu, au fost arestați sub acuzația de furt de secrete militare pentru un presupus agent nord-coreean după ce au fost plătiți în criptomonede.

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr

Citește articolul pe rfi.ro