Procesul activistului belarus câștigător al Premiului Nobel pentru Pace a început la Minsk

Via: rfi.ro

Bialiațki și alte două figuri de seamă de la centrul pentru drepturile omului Viasna, grup pe care l-a și fondat, riscă să primească până la 12 ani de închisoare dacă vor fi condamnați pentru finanțarea protestelor antiguvernamentale. Bialiațki, care a fost unul dintre cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru Pace din 2022, a fost reținut fără proces de la arestarea sa în 2021.

Aceștia au fost reținuți de autorități ca urmare a protestelor care au cuprins țara după după alegerile din 2020, în urma cărora președintele autoritar Alexander Lukașenko a fost ales pentru un nou mandat. Lukașenko, care se află la conducere din anul 1994, a suprimat opoziția și a interzis presa independentă.

În 2020, au avut loc proteste pe parcursul mai multor luni. Acela a fost cel mai mare val de proteste care a lovit Belarusul. Drept urmare, autoritățile au luat măsuri aspre în acest sens. Peste 35.000 de persoane au fost arestate, iar mii de oameni au fost bătuți de organele de poliție.

Potrivit acuzațiilor aduse, grupul Viasna ar fi furnizat bani deținuților politici și ar fi contribuit la plata cheltuielilor de judecată ale acestora.

„Acesta este un proces politic pentru un laureat al premiului Nobel, care nu are nimic de-a face cu legea”, a declarat Pavel Sapelko, avocatul centrului Viasna, într-un interviu acordat publicației The Associated Press.

Bialiațki nu a putut participa la ceremonia de decernare a premiilor Nobel care a avut loc în luna decembrie; însă, soția sa a ținut un discurs în numele acestuia. Bialiatski a fost distins cu Premiul pentru Pace alături de organizația rusă pentru drepturile omului Memorial și cu Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.

În decursul acestei săptămâni, președintele Lukașenko și-a continuat politica de măsuri represive, ratificând o lege care permite autorităților să poată anula cetățenia adversarilor politici.

Legea, care va intra în vigoare la șase luni de la publicarea sa oficială, vizează cetățenii condamnați pentru „activități extremiste” și care locuiesc în afara țării. Astfel, mii de locuitori ai Belarusului care s-au refugiat în străinătate nu vor mai avea drept de cetățenie în propria lor țară. Printre aceștia se numără chiar lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, împotriva căreia a fost deschis dosar penal în Belarus.

În vreme ce represiunile împotriva opoziției continuă, cooperarea Belarusului cu Rusia stârnește temeri cu privire la implicarea ceva mai directă a Belarusului în războiul cu vecina sa, Ucraina.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat joi că Rusia va trimite trupe, arme, echipamente militare și echipamente speciale în Belarus pentru a consolida alianța militară dintre cele două state.

„Avem planificate activități suplimentare de coordonare a luptei cu unitățile sosite pe terenurile de antrenament din Belarus”, au declarat oficiali ai Ministerului Apărării.

Belarus i-a pus la dispoziție Rusiei o rampă de lansare pentru a o ajuta atunci când a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Rusia se folosește de teritoriul Belarusului pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că, luna aceasta, urmează să aibă loc un exercițiu tactic comun de zbor cu forțele aerospațiale ruse.

Citește articolul pe rfi.ro