Producătorul de cipuri Nvidia a luat fața Microsoft și a devenit marți cea mai valoroasă companie din lume

Via: hotnews.ro

Producătorul american de cipuri Nvidia a devenit marți cea mai valoroasă companie din lume în ceea ce privește capitalizarea pe bursă, depășind un alt gigant tech: Microsoft, anunță Reuters.

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut marți pe bursa de la New York cu 3,5% până la 135,6, compania condusă de Jensen Huang ajungând la o capitalizare totală de 3,36 de trilioane de dolari.

Valoarea pe bursă a Microsoft era în același timp de 3,32 de trilioane de dolari, după ce prețul acțiunilor sale a scăzut cu 0,2%.

Prețul acțiunilor Apple, a treia cea mai valoroasă companie din lume, a scăzut la rândul său cu 1,3%, compania fondată de Steve Jobes fiind evaluată la 3,27 trilioane de dolari.

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut cu 173% de la începutul acestui an, comparativ cu o creștere de doar 19% pentru Microsoft.

Nvidia, marea câștigătoare a cursei pentru dezvoltarea inteligenței artificiale

Nvidia și-a continuat practic anul acesta ascensiunea spectaculoasă începută după lansarea ChatGPT, modelul de inteligență artifcială (A.I.) dezvoltat de startup-ul OpenAI, care a generat un entuziasm uriaș printre investitori față de această tehnologie.

Nvidia domină autoritar piața unităților de procesare grafică (GPU) avansate de care sistemele A.I. au nevoie pentru a-și efectua calculele complexe. CNBC estimează că această companie are o cotă de piață de 80% pentru cipurile folosite în centrele de date ce folosesc tehnologia A.I.

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut anul acesta la peste 1.000 de dolari, însă compania tech a anunțat înspre finele lunii trecute o divizare de 10 pentru 1 a acțiunilor sale listate pe bursă.

O astfel de mutare presupune ca orice investitor care deține o acțiune a companiei să primească alte 9. Valoarea totală a portofoliului său nu este astfel afectată, însă prețul nominal al acțiunilor scade dramatic.

Zvonuri că Nvidia ar urma să fie inclusă în indicele Dow Jones Industrial Average

Conducerea Nvidia a justificat mutarea prin faptul că dorește ca acțiunile sale să fie mai accesibile propriilor angajați, dar și investitorilor mai mici.

Divizările de acțiuni nu sunt neobișnuite, mai ales când prețul lor crește puternic în perioade relativ scurte de timp. Tesla, de exemplu, a făcut două divizări de acțiuni din 2020 încoace, din considerentul respectiv.

Divizarea acțiunilor le face mult mai accesibile investitorilor individuali sau cu bugete mici, ceea ce poate contribui la creșterea ulterioară a prețurilor din cauza majorării cererii, ceea ce de altfel s-a și întâmplat acum.

Divizarea de acțiuni a avut loc pe 7 iunie, mutarea având loc în contextul unor zvonuri potrivit cărora Nvidia ar putea fi adăugată în indicele Dow Jones Industrial Average, unde s-ar alătura ceilorlalți giganți tech ca Apple, Amazon și Microsoft. Acest indice de reper al bursei de la New York include cele mai puternice 30 de companii din Statele Unite.

O eventuală includere a Nvidia în indice i-lărgi semnificativ baza de investitori prin faptul că ar permite investițiile pasive în companie.

Valoarea pe bursă a Nvidia a crescut cu un trilion de dolari în doar 3 luni

Capitalizarea de piață a Nvidia a crescut de la un trilion de dolari la două trilioane în doar 9 luni în luna februarie, ea având nevoie apoi de doar puțin peste 3 luni să depășească în premieră pragul de trei trilioane mai devreme în cursul lunii iunie.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns