Programul Anghel Saligny|”Liderii coaliției sunt într-o competiție de tăiat panglici”

Via: rfi.ro

Nicolae Ciucă susține că banii din programul Anghel Saligny nu vor fi acordați pe criterii politice: “Vreau să subliniez că nu contează apartenenţa politică a primarilor sau a preşedinţilor de consilii judeţene. Dorim ca repartiţia fondurilor şi demararea lucrărilor să se facă în mod echilibrat la nivelul întregii ţări”.

Mai multe ONG-uri au criticat programul Anghel Saligny, pentru că există riscul ca banii să fie alocați pe criterii politice.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, spune că deciziile din prezent ale Guvernului au iz electoral: ”Deși alegerile sunt peste aproape doi ani, cele două mari partide, PSD și PNL, se află într-o continuă campanie electorală. Pe de o parte, este campania internă, pentru că atât domnul Ciucă, cât și domnul Ciolacu au și contracandidați interni. Apoi, este competiția între ele, pentru că în eventualitatea în care se va rupe coaliția înainte de alegeri, așa cum ne așteptăm, vor trebui să se laude cu realizările fiecăruia. Și atunci este această competiție de tăiat panglici și de lăudat cu diverse proiecte, fiecare ministru pe domeniul lui de activitate”.

Cseke Attila la RFI: Programul ”Anghel Saligny” nu e PNDL 3. Banii nu vor fi acordați politic

Bugetul Programului Anghel Saligny a fost suplimentat. Unde se duc banii?

Care e de fapt problema cu programul Anghel Saligny? Ovidiu Voicu explică: ”Programul Anghel Saligny, la fel ca și programele anterioare, care se numeau Programul Național de Dezvoltare Locală, are două probleme structurale fundamentale. Prima dintre ele este repartizarea inegală a banilor, mai exact după culoarea politică a primarilor sau președinților de consilii județene. Cei care se întâmpla să fie de la partidul aflat la guvernare primeau mai mulți bani, semnificativ mai mulți bani. A doua problemă este legată de lipsa de control a felului în care sunt implementate de fapt programele. Am văzut foarte multe anchete de presă, care arătau că proiectele de infrastructură făcute prin PNDL erau de foarte multe ori cel puțin controversate sau dubioase, dacă nu de-a dreptul cu iz penal, iar unele dintre ele sunt deja în atenția DNA”.

Citește articolul pe rfi.ro