Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respins de Senat

Via: rfi.ro

S-au înregistrat 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România) și 9 voturi ”pentru” (UDMR). Toți senatorii UDMR au votat pentru inițiativa privind autonomia, în vreme ce reprezentanții tuturor celorlalte partide au votat împotrivă, transmite G4 Media.ro.

„Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege. Iniţiatorii spuneau că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

Potrivit proiectului, statutul de regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în Ţinutul Secuiesc. „Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, scrie în legea adoptată pe 23 aprilie.

“Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. (…) Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus şeful statului . ”Asta se întâmplă când în Parlament există o majoritate toxică. De aceea am cerut alegeri anticipate. Acest partid nu trebuie să mai decidă viitorul țării”, a adăugat el.

În replică, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că preşedintele Klaus Iohannis ştia că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, adăugând că “ieşirea de astăzi a preşedintelui Iohannis arată cât de jos poţi să ajungi în politică. Este o ieşire care descalifică total funcţia prezidenţială!”.

La rândul său liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a avut o ”declaraţie nedemnă” pentru un preşedinte: ”Iohannis a avut o declaraţie nedemnă pentru un preşedinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent şi periculos. De la microfonul Cotroceniului se instigă împotriva maghiarilor. Să prezinte scuze…”

Proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit, deci fără dezbateri, marți, prin Camera Deputaților.

Citește articolul pe rfi.ro