Citiți continuarea
Jane Lind Sam și tatăl ei, Carsten Lind Pedersen, au renunțat la porci în favoarea muștelor-soldat și au construit o fabrică de 22.000 de metri pătrați, unde intenționează să producă peste 10.000 de tone de făină și ulei de insecte pe an.
Fabrica „Enorm”, deschisă în luna decembrie a anului trecut, este cea mai mare de acest fel din nordul Europei, iar produsele sale vor fi utilizate inițial de fermieri pentru hrana animalelor și, poate pe viitor, vor fi destinate și consumulului uman.
Cei doi antreprenori realizează produse care vor „înlocui alte produse, poate mai puțin ecologice”, după cum a declarat Jane Lind Sam, coproprietara și directoarea de operațiuni din cadrul fabricii Enorm.
Cei doi își propun să aducă îmbunătățiri în modul în care agricultura este practicată în Danemarca, având în vedere numeroasele preocupările legate de impactul climatic major al sectorului agricol din țară.
Importul de produse din soia destinate hranei animalelor a generat emisii de șapte milioane de tone de dioxid de carbon, gaze cu efect de seră care reprezintă 60% din totalul emisiilor de dioxid de carbon provenite din activitatea sectorului agricol danez, potrivit unui raport din anul 2020 al Universității din Copenhaga.
Cu toate acestea, fabrica Enorm, care și-a început producția cu ajutorul investițiilor publice și private, are încă un volum redus de comenzi.
„Industria aceasta este încă la început de drum. Nu există încă așa mulți producători pe piață, iar cererea pentru astfel de produsele este încă destul de redusă”, mărturisește Jane Lind Sam, care a depus eforturi pentru a utiliza cât se poate de mult tehnologiile de automatizare în procesul de producție pentru a-și eficientiza operațiunile și pentru a asigura o producție cât mai constantă și de calitate.
Industria este, însă, în plină dezvoltare, iar producția de făină din insecte ar putea ajunge la un milion de tone până în anul 2030, potrivit Platformei Internaționale a Insectelor pentru Hrană și Furaje (IPIFF).
Zgomot puternic
Sub lumini fluorescente turcoaz, milioane de muște negre bâzâie în interiorul a aproximativ 500 de cuști din plastic, unde depun zilnic sute de mii de ouă.
Oriunde în incinta fabricii, este imposibil să ignori zumzăitul zgomotos al insectelor care depun neîncetat ouă pe parcursul celor zece zile în care sunt în viață.
„Musca femelă își depune ouăle pe această bucată de carton”, explică Jane Lind Sam în timp ce scotea o foaie cu un model de fagure de miere din partea de jos a uneia dintre cuști.
În fiecare zi se produc aproximativ 25 de kilograme de ouă. Doar într-un singur gram de ouă de muște-soldat există aproximativ 40.000 de ouă.
Din aceste ouă vor ecloza atât muștele adulte care vor fi folosite pentru hrana animalelor, cât și viitoarele larve care, odată devenite pupe, urmează să atingă stadiul de adult.
Într-un interval de 12 zile, fiecare lot de 25 de kilograme de ouă de insecte produce 100 de tone de larve umede.
Aproximativ 500 de milioane de larve sunt ținute în lăzi la temperaturi și umiditate ridicate, fiind hrănite cu resturi alimentare, cum ar fi coji de portocale colectate de la diverși parteneri locali.