Statul român trebuie să se hotărască ce vrea de la prosumatori. După ce în urmă cu câțiva ani, statul încuraja pe toate căile apariția prosumatorilor, în ultima perioadă atitudinea s-a schimbat radical.
Inițial, s-au derulat programe prin care s-a finanțat instalarea de panouri fotovoltaice. Entuziasmul era atât de mare, atât în rândul decidenților politici, cât și în rândul consumatorilor încât instalările au luat o viteză nebănuită. Nu doar prin intermediul programelor finanțate de stat, ci și prin propria voință a cetățenilor care au început să producă energie din surse regenerabile, independent de programul Casa Verde.
Rezultatul a fost că în câțiva ani, numărul prosumatorilor a crescut rapid, iar energia produsă de aceștia a ajuns să echivaleze cu două unități ale reactorului nuclear de la Cernavodă. Cifrele includ atât gospodăriile populației, cât și parcurile de energie regenerabilă realizate de companii.
Una peste alta, când prosumatorii au căpătat avânt, oficialii statului au început o campanie mai subtilă sau mai directă împotriva acestora. Mai întâi, piedicile birocratice au fost atât de mari încât pentru prosumatori legătura la rețeaua de distribuție a devenit aproape imposibil de realizat. Întârzierile la conectare i-a făcut pe mulți să abandoneze ideea. Apoi, s-a făcut o adevărată campanie prin care se spunea că ar trebui ca instalarea panourilor fotovoltaice să se facă strict în limita consumului din gospodărie. În felul acesta, se încerca practic să se taie elanul prosumatorilor, adică al celor care își doreau să injecteze energie electrică în sistem.
Părea că operatorul sistemului energetic național este deranjat de energia prea multă pe care o produc gospodăriile. S-a spus că energia produsă de persoanele fizice sau juridice dezechilibrează sistemul și că este nevoie de mijloace de stocare, respectiv baterii. Desigur, echipamentele de stocare a energiei electrice sunt utile, dar ele presupun costuri mari. Astfel, s-a ajuns la inițierea unei legi care prevede că prosumatorii actuali și viitori sunt obligați să monteze instalații de stocare a energiei electrice din surse regenerabile. Trebuie să remarcăm și retroactivitatea legii, în sensul că actualii prosumatori vor fi și ei obligați să cumpere baterii de stocare, ceea ce este anti-economic și posibil anti-constituțional.
Pe bună dreptate, legea a fost criticată de prosumatori și a fost retrimisă de președintele Iohannis în Parlament pentru reexaminare. Statul român trebuie să se hotărască: mai are nevoie de mici producători energie electrică și de prosumatori sau nu? În mod normal, o producție, chiar și greu de controlat, echivalentă a două reactoare nucleare provenită din gospodăriile populației și de la investitori mari este un atuu.
De ce nu și-ar dori statul să se extindă prosumatorii? Poate pentru că independența energetică pe care o obțin tot mai multe gospodării duce la reducerea vânzărilor de energie produsă de companiile de profil. Pierzând vânzări, statul pierde și bani la buget, pentru că un kWh este purtător de taxe, impozite și accize pe care le plătesc consumatorii. Expansiunea prosumatorilor înseamnă mai puțini bani încasați la buget de la consumator. Un mic producător de energie înseamnă un client mai puțin pentru stat.