Protocolul Irlandei de Nord: Se întrevede un acord UK – UE

Via: rfi.ro

Ministrul britanic de externe, James Cleverly și vice-președintele Comisiei Europene, Maros Sevcovic, în încercarea de a aplana divergențele care au grevat relațiile dintre cele două părți de la ieșirea Marii Britanii din UE acum aproape trei ani.

Pozițiile celor două părți s-au apropiat în ultimele trei luni de când Rishi Sunak a preluat funcția de prim ministru britanic, renunțând la poziția inflexibilă a predecesoarei sale, Liz Truss, care dorea să legifereze anularea unilaterală de către Marea Britanie a unor părți ale protocolului.

Înainte de ieșirea UK din UE, prim ministrul de la acea vreme, Boris Johnson, a semnat un protocol prin care Irlanda de Nord, provincie a Regatului Unit, rămâne parte a pieței unice europene, pentru a putea menține deschisă frontiera acesteia cu Republica Irlanda, singura pe uscat dintre UK și un stat membru UE.

În practică acest fapt a însemnat, între altele, impunerea unor controale vamale la mărfurile intrate în provincie din Marea Britanie, ceea ce a creat nemulțumire printre protestanții unioniști (DUP) care doresc rămânerea provinciei în cadrul Regatului Unit și care susțin că în acest fel s-a creat practic o frontieră în Marea Irlandei cu Marea Britanie. Se pare că cele două părți au fost dispuse la concesii pentru ușurarea circulației mărfurilor provenite din Regatul Unit.

DUP boicotează adunarea legislativă de la Belfast unde împart puterea cu Sinn Fein, partid separatist care susține reunificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda și care se opune vehement oricărei concesii făcute UE. Poziția DUP este susținută de o parte a deputaților Partidului Conservator condus de premierul Sunak. În schimb, liderul Partidului Laburist din opoziție, Sir Keir Starmer, și-a anunțat sprijinul pentru guvern în negocierile cu UE, ceea ce practic asigură ratificarea unui viitor acord în parlament.

Disputa pe marginea protocolului a pus în pericol relațiile dintre UK și UE, Uniunea amenințând cu apelul la justiția internațională pentru încălcarea de către Marea Britanie a obligațiilor stipulate în protocol.

De asemenea, rezolvarea diferendului este o condiție pusă de președintele Statelor Unite, Joe Biden, pentru participarea în aprilie la aniversarea a 25 de ani de la semnarea Acordului din Vinerea Mare care a pus capăt unui război civil de 30 de ani în Irlanda de Nord și a inițiat co-guvernarea provinciei de către unioniști și separatiști.

Citește articolul pe rfi.ro